Van onder de wieken apr 2017

Laatste loodjes voorbereiding seizoen

Nog een paar weken en dan gaan we weer los voor het seizoen 2017 voor molen en Meulenkaomer.

Op zaterdag 22 april gaan we met een heel koppel vrijwilligers van boven naar beneden de molen ontdoen van stofnesten en spinrag.

Ook het museum en de platten krijgen een beurt.

De Meulenkaomer wordt op donderdag 20 april weer klaargemaakt voor het seizoen en de daarop volgende dagen worden de voorwerpen weer ingebracht voor de verkoop. Ook de plantjes zullen als vanouds weer te koop worden aangeboden.

MOLENZAKEN

Trillende naslag

Vorige maand deed ik verslag van het onderzoek van de molenmaker naar de oorzaak van het niet goed werken van de naslag. De door hem voorgestelde oplossing: een serie wiggen onder de funderingspalen van de naslag. Onze eigenaar, Het Drentse Landschap is daarmee akkoord gegaan.De naslag van Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde is voorzien van ondersteunende wiggen

Inmiddels is dit uitgevoerd en hebben we op 8 april kunnen proefdraaien. Resultaat: de naslag bouwde weer veel meer druk op en leverde daarmee ook duidelijk weer olie. Goed resultaat dus!

Opleiding molengidsen

In maart zijn vier bijeenkomsten geweest in het kader van de opleiding Molengidsen. De laatste bijeenkomst hield ieder een praatje over een zelf gekozen onderwerp binnen de molenwereld. Het werd een avond met grote diversiteit en een groot informatief karakter.

Op 2 mei ’s avonds wordt de opleiding afgerond. We horen dan van de opgeleide molengidsen wat ze er van vonden (ook eventuele verbeterpunten).

Vanaf die datum mogen zij zich molengids noemen. Het is voor hen ook mogelijk lid te worden van het landelijke gilde van Vrijwillige Molenaars met het speciale lidmaatschap “molengids”.

Natuleum

Als de planning wordt gehaald is het met onze lijnolie geproduceerde natuleum vanaf de seizoensopening te koop in de molen.

Seizoensopening en Oliemarathon

Dit haat een hele happening worden.

 • Op vrijdag 28 april:
  om 16:30 starten we met de opening van het seizoen voor de  molen;
  Om 16:40 wordt De Meulenkaomer geopend (met schilderijen expositie van Dina Belga).
  Om 16:50 uur toosten we op het nieuwe seizoen en
  Om 17:00 geeft Erwin van Liempd (directeur Het Drentse Landschap) het startsein voor de 24-uurs olieslag marathon.Vrijdag staat voor de kinderen een springkussen opgesteld.
  Springkussen KOETJE tijdens oliemarathon bij Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde
 • Op zaterdag 29 april starten we de dag met een ontbijt voor de molen.
  Dit is toegankelijk voor ieder die mee wil ontbijten. Voor deelname aan het ontbijt vragen we een kleine vergoeding van € 1,50 per persoon.

Verdere activiteiten op zaterdag 29 april (allemaal gratis):

 • 13:00 en 15:00 uur: De praam vaart vanaf de molen naar het gemaal (met per keer maximaal 20 personen). Daar is uitleg over het gemaal door Arend Luinge.
 • 13:30 uur: Wordt een wandeling door de omgeving gehouden onder de auspiciën van Het Drentse Landschap o.l.v. Wil Schröder.
 • 13:00 – 17:00 uur: Activiteit voor de jeugd door Het Drentse Landschap.
 • 17:00 uur: Eindsignaal oliemarathon en sluiting van de feestelijkheden.

UITNODIGING

Wil je deelnemen aan het ontbijt op zaterdagmorgen 29 april?

Meld je dan aan door een briefje met daarop je naam en adres en het aantal volwassen en aantal kinderen waarmee je komt. Dat kun je in de brievenbus van de molen (Hoofdstraat 56 – 60) stoppen.

We rekenen ter plekke af!

Inzameling voor de zorgboerderij

Molenbezoek en deelname aan de activiteiten is (op het ontbijt na) allemaal gratis.

Wel zetten we een bus neer voor een eventuele vrijwillige bijdrage voor de zorgboerderij Het Achterstewold in Peize.

Zij verzorgen het hele zomerseizoen het voorterrein voor de molen (straat schoon houden, graskanten steken, wieden onder de heg en snoeien van de heg). Dit geheel belangeloos. Daarom leek het ons een goed idee om als tegenprestatie deze inzameling te houden.

Activiteiten in Woldzigt de komende tijd:

 • vrijdag 28 april 16:30 uur Feestelijke seizoensopening van Molen en Meulenkaomer.
 • vrijdag 28 april 17:00 uur. Burgemeester Klaas Smid geeft het startsein voor de 24-uurs oliemarathon.
 • zaterdag 29 april de hele dag. Oliemarathon in de molen en diverse activiteiten voor de molen.
 • zaterdag 6 mei. Van 13:30 – 17:00 uur onze maandelijkse demonstatie olieslaan.
 • zaterdag 13 mei Nationale Molendag: de hele dag vanaf 10:00 tot 17:00 uur wordt olie geslagen en is de molen open voor het publiek.
 • zaterdag 13 mei: VOO bakt pannenkoeken in de molen. Opbrengst voor de schoolkinderen en de BSO.
 • zondag 14 mei Nationale Molendag: 13:30 – 17:00 uur molen open voor publiek.

Bij voldoende wind draait de molen tijdens deze openingen. Olie slaan op de wind als dat mogelijk is. Anders zetten we de antieke elektromotor aan het werk.

Kom eens een keer kijken. Onze vrijwilligers geven je graag uitleg bij het olieslaan. Zoals je wellicht weet hebben inwoners van de schoolkring (Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Sandebuur, Matsloot) gratis toegang in de molen. Wel even melden bij de balie dat je uit de schoolkring komt.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek, mail even naar de molenaar. Contactgegevens: zie pagina contact

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin