Lesbrieven

Erfgoededucatie bij Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

Een bezoek aan Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde is een bijzonder uitje. Met een gerichte voorbereiding op school kun je van zo’n bezoekje interessante erfgoededucatie maken.

Olie- en Korenmolen Woldzigt heeft hiervoor drie korte, eenvoudig uit te voeren verhalende ontwerpen* laten ontwikkelen, die toewerken naar een bezoek aan de molen. Inhoudelijk sluiten deze ontwerpen goed op elkaar aan, zodat de kinderen na twee jaar nog eens terug kunnen komen.

De totstandkoming van deze lesbrieven is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Gemeente Noordenveld en Herinrichting Peize.

*Verhalend ontwerpen wat is dat? Klik hier.

Groep 3 – 4   Bontje, de poes van de molen

Hoe zag het dagelijks leven op de molen er uit? Sociale geschiedenis door de ogen van de poes van de molen; ook ontdekken de kinderen hoe meel wordt gemaakt uit graan.

Klik hier voor meer informatie en downloads van het materiaal voor groep 3 – 4

Groep 5 – 6   Drukte bij de molen

Welke mensen waren vroeger bij de molen betrokken? De boer, de schipper, de molenaar, de knecht … De kinderen krijgen zicht op de belangrijke rol die de molen had in de omgeving en verdiepen zich in het slaan van lijnolie.

Klik hier voor meer informatie en downloads van het materiaal voor groep 5 – 6

Groep 7 – 8   De molen in bedrijf

Hoe werkt de molen eigenlijk? Wat moet je weten en kunnen als je molenaar wilt worden? En hoe houd je in deze tijd een molen draaiende? Cultureel erfgoed en techniek komen samen in dit ontwerp.

Klik hier voor meer informatie en downloads van het materiaal voor groep 7 – 8