Van onder de wieken feb 2017

De winter voorbij?

Afgelopen weken was het niet vaak weer voor de molen. De windkracht viel vaak tegen en als er wel wind was, dan was het wel zo snijdend koud….

Ook zaten de zeilen op een goed moment vol ijs. Dan kun je ze maar beter opgerold laten zitten om breuk te voorkomen.

Op het moment dat ik dit schrijf vliegt de temperatuur omhoog naar meer dan 10 graden Celsius. Wellicht een voorteken van een naderend voorjaar.

Er is niet veel te vertellen over de afgelopen maand. Des te meer echter over wat er allemaal al weer op de rol staat als extra evenementen in en rond de  molen de komende maanden.

Meert Moand, Dialect Moand

Zondag 5 Maart 15.00 uur in Woldzigt: Meert Moand, Dialect Moand. Programma “Dichterbie Grunnen”.

Meert Moand Dialect moand in Olie- en Korenmolen Woldzigt RoderwoldeEntree: € 9,-. Kaarten via Boekhandel Daan Nijman in Roden; Café Het Rode Hert en ook via internet: www.cultureledriehoekroderwolde.webxpress.nl

Opleiding molengidsen

Voor de opleiding molengids (vier dinsdagavonden in maart + terugkombijeenkomst in mei) zijn op dit moment 9 aanmeldingen, waarvan 5 vanuit Roderwolde.
De opleiding gaat van strat op dinsdag7 maart aanstaande. Bij ons in Woldzigt (in de Meulemlaomer – die is goed te verwarmen).

Natuleum

blikken met lijnolie van Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde voor VliegenthartWe hebben ons best gedaan, maar de wind liet ons de laatste keren met olieslaan nog wat in de steek.

De bedoeling was dat we op dit moment 155 liter lijnolie klaar zouden hebben voor de levering aan Vliegenthart. Daarvoor ontbreekt nog zo’n 10 liter.

Op de foto: 7 volle en 1 leeg blik (elk 20 liter).

Duitse leerling molenaars op bezoek

Op zaterdag 18 februari verwachten we een groep van 12 Duitse leerling molenaars met twee begeleiders in de molen. Zij willen allemaal meer praktische kennis opdoen van het ambachtelijk olieslaan. Met een aantal olieslagers gaan we ze die dag de fijne kneepjes bijbrengen. Om de beurt zal een groepje van drie leerlingen meelopen met de olieslagers. Zo zijn we dan van ongeveer 10:00 – 15:30 uur in de weer.

Het zou mij verbazen als we dan de resterende liters olie voor Vliegenthart niet hebben geproduceerd (ook als we allen van de kracht van de elektromotor gebruik kunnen maken).

Bedrijfskleding

Onze nieuwe eigenaar, Het Drentse Landschap, stelt bedrijfskleding beschikbaar voor de vrijwilligers op Woldzigt. Werkkleding voor olieslagers en molenaars en herkenbare kleding voor de baliemedewerkers.

Op de kleding zal naast het logo van Het Drentse Landschap ook het logo en de naam van Woldzigt komen staan. We verwachten bij de seizoensopening de nieuwe kleding te dragen.

Seizoensopening en Oliemarathon

Op vrijdag 28 april aanstaande om 16:30 is de seizoensopening van molen en Meulenkaomer.

U kunt hiervoor nog een aparte uitnodiging tegemoet zien.

Om 17:00 uur wordt gestart met een 24-uurs marathon olieslaan. Deze activiteit komt bij ons weten nog niet voor in het Guinness Book of Records. We zijn dan ook druk doende hiervoor geregistreerd te worden. Daar zal een officieel tintje aan moeten worden gegeven voor de registratie. Hoe dat wordt? We houden jullie op de hoogte.

Wat we wel weten, is dat onze burgemeester en Rowolmer Klaas Smid het officiële startsein voor de marathon zal geven. 28 april klokslag 17:00 uur.

Nieuwe wisselexpositie in Graanmuseum

Zoals jullie weten is op de eerste verdieping het Nederlands Graanmuseum gevestigd. De vitrines aan de Noordzijde zijn voor een steeds weer wisselende expositie. De afgelopen twee jaar ging dat over rogge.

We zijn nu weer aan een nieuw onderwerp toe. Daarvoor gaan de leerlingen van (“onze” basisschool) obs Het Palet aan de slag. Met het thema “onze molen” gaan zij creatief aan de slag. Met de resultaten daarvan worden de 8 vitrinekasten van de wisselexpositie gevuld.

Wanneer de officiële opening van deze expositie gaat gebeuren (en hoe) is nu nog niet bekend. Ook hiervan houden we jullie natuurlijk op de hoogte.

Jubileum Meulenkaomer

Op zondag 21 mei viert de Meulenkaomer haar 30-jarig jubileum. Er wordt van alles bij de molen georganiseerd. Meer informatie volgt. Houd in ieder geval die zondag vast vrij in je agenda!

The Three Wheeler Morgan Club

Op zaterdag 3 juni verwachten we de Moree Wheeler Club met een kleine 40 voertuigen voor de molen.Morgan Three Wheeler Club bezoekt Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

Het oudste exemplaar zou van 1927 moeten zijn. De “jonkies” van rond 1945.
Zie voor meer informatie over deze bijzondere voertuigen: http://www.mtwc.co.uk/

Drentse Fiets4Daagse

Op donderdag 27 juli zijn we stempelpost voor de Drentse Fiets4Daagse. De 30, 40 èn 60 km routes doen allemaal de molen aan. Naar verwachting zullen dat in totaal zo’n 900 fietsers zijn.

We liggen aan het begin van de route (vanaf Norg). Dat betekent dat de fietsers tussen 09:45 en ongeveer 12:30 door Roderwolde zullen peddelen.

Activiteiten in Woldzigt de komende tijd:

  • zaterdag 4 maart 13:30 – 16:30 uur onze maandelijkse demonstratie olieslaan.
  • zondag 5 maart 15:00 uur. Meert moand dialect moand (Culturele Driehoek).
  • zaterdag 8 april 13:30 – 16:30 uur ook weer de maandelijkse demonstratie olieslaan. Deze keer allen op de tweede zaterdag van de maand april.

Kom eens een keer kijken. Onze vrijwilligers geven je graag uitleg bij het olieslaan. Zoals je wellicht weet hebben inwoners van de schoolkring (Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Sandebuur, Matsloot) gratis toegang in de molen.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek, bel of mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin