Van onder de wieken sep 2017

Er is heel wat te doen geweest in de zomer!

Wat lijkt het al weer lang geleden dat de vorige Wolmer uitkwam. Door de agenda heen bladerend komen we ook heel wat gebeurtenissen langs waar Woldzigt bij betrokken was.

We hebben ze dan ook maar voor jullie op een rijtje gezet.

Eerste zaterdag van de maand

Natuurlijk zijn we ook in de zomer doorgegaan met onze vaste eerste zaterdag van de maand actie: demonstratie olieslaan. Dat was dus op 1 juli, 5 augustus en 2 september. Verder hebben we nog een aantal dagen olie geslagen. Daarover hieronder nog meer.

Traptreden tellen

Op woensdag (middag) 9 september hadden de personeelsleden van de gemeente Noordenveld een fietstocht met opdrachten. Onder de titel “de eerste Ken-je-gemeentedag” voerde de tocht langs bijzondere plekken in de gemeente. Natuurlijk mocht molen Woldzigt daar niet aan ontbreken.

De vraag die ze over de molen moesten beantwoorden was: “Hoeveel traptreden moet je omhoog om vanaf beneden in de molen op de stellingzolder te komen”. Per groepje (totaal ongeveer 20 groepjes) heeft steeds 1 persoon de steile trappen beklommen om de treden te tellen.

Ongeveer de helft van de groepen had het antwoord op de vraag goed.

Maar wat nog veel belangrijker is, is dat vrijwel iedereen onder de indruk was van de molen. Veel positieve geluiden dus.

Fiets4Daagse

Drentse Fiets4Daagse 2017 doet Olie- en Korenmolen Woldzigt - Roderwolde aanOp donderdag 27 juli was voor de molen een stempelpost voor de Drentse Fiets4Daagse (startplaats Norg). Het thema van deze editie was “van molen tot brood”.

Vanuit het Dorpshuis werd voorgesteld hiermee samen te werken. Samen is gezorgd voor koffie / thee / fris met daarbij een plak krentenbrood met boter. Geheel passend in het thema.
Koffie en thee voor Olie- en Korenmolen Woldzigt t.b.v. de fietsers van de Drentse Fiets4Daagse Onze stempelaars hebben in totaal 809 stempels op even zo veel stempelkaarten gezet.

Het was zonder meer een gezellige drukte voor de molen. Vooral de mensen die de 25 km tocht fietsten namen er alle tijd voor om in het zonnetje van het uitzicht voor de molen te genieten.

Deze dag werd ook olie geslagen en zo’n 45 deelnemers aan de Fiets4Daagse namen ook nog de tijd om de molen te bezichtigen.

Drentse Molendag

Op zaterdag 26 augustus was de Drentse Molendag (standaard op de vierde zaterdag in aug.)

De hele dag (van 10 tot 17 uur) werd olie geslagen.

Het oorspronkelijke doel van deze molendag was ooit: molenaars uit andere provincies in de gelegenheid stellen zo veel mogelijk draaiende molens in Drenthe te kunnen bezoeken.

Natuurlijk zijn andere bezoekers dan net zo welkom.

We telden dan ook 46 bezoekers, waarvan 6 molenaars van andere molens.

Trouwen in de molen

Speciale bruidsauto voor Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeOp vrijdag 8 september was de molen weer trouwlocatie van de gemeente Noordenveld. Peter Wegter en Ine Deelstra hadden deze monumentale locatie uitverkoren om daar elkaar het jawoord te geven.
De trouwauto waar zij mee kwamen voorrijden was wel een vermelding waard: een enorme Amerikaanse “trekker”.

Open Monumenten Dagen

Direct na de trouwerij zijn we ons gaan voorbereiden op toch wel de drukste twee dagen in het jaar voor de molen en Meulenkaomer: De Open Monumenten Dagen. Zaterdag 9 en zondag 10 september.

Op zaterdag was voor de molen ook nog (h)Oogstgenoeglijk: De oogst van groenten, fruit en daarvan gemaakte producten konden voor de molen worden aangeboden. ’s Morgens was het weer in eerste instantie een behoorlijke spelbreker, wat onder andere opleverde dat “de Bijzaak” uit Yde zich heeft afgemeld.

Wel was de Blakervelder Hoeve uit Roden aanwezig met een keur aan rund- en lamsvlees (“vlees van eigen erf! Vrij van antibiotica en 100% grasgevoerd”). Ook een aantal bakken ijs van Lakenvelder melk.

vlegeldorsers bij Olie- en Korenmolen Woldzigt tijdens de Open Monumentendagen 2017De “Onstwedder Gaarv’n”, vlegeldorsers gaven regelmatig een demonstratie en ook het publiek werd uitgenodigd om de vlegel ter hand te nemen.

Voor de molen werden door Meulenkaomer en molen-medewerkers samen koffie, thee, fris en diverse soorten eigengemaakt gebak geserveerd. Een mooie extra bron van inkomsten voor beide organisaties. Al met al (vooral ’s middags) een geslaagde dag met ook nog eens zo’n 110 bezoekers binnen in de molen.

Zondag 10 september

Op de dag van de Rowolmer fair komen misschien vanzelf al veel mensen naar Roderwolde.

Dit is ook de tweede dag van de Open Monumenten Dagen. Voor de molen was het een topdag: 256 bezoekers hebben we geteld in de molen! Het weer was prachtig. Er stond een stevige wind. We moesten zaterdag de elektromotor aan het werk zetten omdat de wieken niet genoeg vermogen konden leveren. Zondag ging het op de wind wel heel voorspoedig. Op een gegeven moment moest worden gezwicht (zeil geminderd). De molen draaide een beetje erg hard!

Voor de molen werden nog weer koffie / thee / eigen gebakken producten verkocht.

Een heel gezellige dag. Ondanks het forse aantal bezoekers is het geen moment té druk geweest in de molen.

Nieuw bord voor Woldzigt

Heet van de naald: Op dinsdag 12 september is een door Het Drentse Landschap vervaardigd informatiebord voor de molen geplaatst.

Mooi in kleur en met duidelijke informatie over wat met in de molen kan verwachten.

Activiteiten in Woldzigt en voor de komende tijd:

  • zaterdag 16 sept. Voor de molen de laatste dag van dit seizoen. De Meulenkaomer gaat nog een weekje door.
  • Zondag 24 september: Vanaf ongeveer 10:30 / 10:45 uur verwachten we zo’n 100 old-timer tractoren in Roderwolde. (Vanuit de Rodermarkt organisatie).

Zie ook op Facebook: “oldtimershowroden”.
Zij zullen parkeren op het weiland naast de kerk en van daar naar de molen lopen voor een koffiepauze. Het Dorpshuis was hiervoor benaderd en zij vonden het een goed idee om de molen hier in te betrekken. Daar werken wij natuurlijk graag aan mee!
Molen en Meulenkaomer zijn die zondag tijdens het bezoek van de trekkers geopend en er wordt een paar uurtjes olie geslagen

  • Zaterdag 7 oktober: Onze vaste activiteit voor de eerste zaterdag van de maand: 13:30 – 16:30 uur wordt er weer olie geslagen.
    Diezelfde dag ’s avonds is de vrijwilligersavond voor alle vrijwilligers van Woldzigt.

Vrijwilliger worden?

Wil je ook iets betekenen voor Woldzigt? Neem dan contact met ons op:

  • Bijvoorbeeld om het oude ambacht van olieslaan te leren en als olieslager mee te werken bij onze demonstraties;
  • Als je wel tijdens bepaalde openingstijden de balie in de molen wilt bemensen (kaartjes en molenproducten en souvenirs verkopen);
  • Bij drukke dagen rondleidingen geven in de molen (dan kun je de “opleiding” molengids komen volgen, die we bij voldoende deelname in Woldzigt kunnen verzorgen).

Bij voldoende wind draait de molen tijdens deze openingen. Olie slaan doen we op windkracht als dat mogelijk is. Anders zetten we de antieke elektromotor aan het werk.

Voor groepen bestaat de mogelijkheid om buiten openingstijden op afspraak de molen te bezoeken.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek,  mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact.

 

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.