Van onder de wieken okt 2017

Seizoensluiting

Op 16 september was de laatste dag van het seizoen voor molen Woldzigt. De Meulenkaomer is nog een weekje langer  open gebleven (ook omdat gevraagd was om 24 september de deur nog één keer te openen (zie hieronder).

Seizoensluiting is op zich wel een groot woord. We doen niets bijzonders. Alleen de volgende week gaat de deur niet meer los op doordeweekse dagen.

Oldtimer tractoren vlak voor Woldzigt

Oldtimer tractoren passeren Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeOp zondag 24 september tijdens de Roder jaarmarkt werd de jaarlijkse oldtimer tractoren tocht vanuit Roden in Noordelijke richting gehouden.

Roderwolde was goed aan de beurt!

Eerst kwamen de tractoren vanuit Foxwolde via Roderwolderweg voor de molen langs om door te rijden naar Sandebuur. Oldtimer tractoren opgesteld in het weiland tegenover Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeVanuit Sandebuur werd via Hansenkamp naar het weiland van Dolf Boxen naast de kerk gereden. Daar werden alle voertuigen keurig opgesteld (mooi om ze allemaal rustig te bekijken).
Alle bestuurders konden voor de molen terecht voor een kop koffie (of thee) en een heerlijke plak krentenbrood met boter.

trekkerchauffeurs aan de koffie bij Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeHet was weer een mooie samenwerking van Dorpshuis en molen. Het liep gesmeerd: zo’n 120 maal koffie mèt in korte tijd leveren is echt een hele prestatie!

Lijnolie en Noord Korea

Zuid Koreaanse klant voor de lijnolie van Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeOp dinsdag 26 oktober kregen we bezoek in de molen helemaal uit Zuid Korea. Rakseung Park heeft afgelopen voorjaar een hoeveelheid lijnolie van ons afgenomen. Hij gaat daar verf van maken als kunstschilder. De olie moet nog een hele serie bewerkingen ondergaan (raffineren) voordat het bruikbaar is. Hij loofde de kwaliteit van onze olie en was nu op rondreis langs allerlei musea met schilderkunsten in Europa. Ook voor Woldzigt had hij wat tijd uitgetrokken. Na een rondleiding door de molen (verzorgd door onze voorzitter Harm Jansen) en een door Marjan Schetsberg gebakken pannenkoek te hebben gehad trok hij weer verder.

De duif van de vangstok

Op de vangstok (afstandsbediening van de “rem” van de molen) zat tot voor kort een grijsblauwe duif.

de duif op de vangstok van Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeIk heb al eens eerder verteld (oktober vorig jaar) dat de wimpel achter aan de kap een keer met zijn puntje om de duif heen was geslagen en daardoor de wimpel een aantal dagen buiten moest blijven hangen.

Nu gebeurde dat weer. Alleen had ik het eerst niet in de gaten. Ik trok aan de vangketting en voelde wat weerstand. Toen ik omhoog keek zag ik iets naar beneden fladderen. Ik dacht in eerste instantie dat er een stukje van de wimpel was afgescheurd en heb er verder niet goed meer naar gekeken. Ik kon de molen weer laten draaien en was tevreden.

De duif is van de vangstok van Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwoldeLater kwam ik achter de molen in het gras wel iets tegen:

Daar lag de duif.

Nu dan toch meer eens beter naar boven gekeken. En ja hoor de vangstok (ook wel wipstok genoemd) was (en is) “kaal”:

Geknipte nagels

In de herfst komen geregeld wat zwaardere stormen over. Zo ook werd voor donderdag 5 oktober een stormwaarschuwing afgegeven (code oranje voor ons gebied) met verwachte windstoten van misschien wel meer dan 100 km per uur.

Olie- en Korenmolen Woldzigt te Roderwolde met geknipte nagelsHet beste kan de molen dit soort omstandigheden trotseren als hij met zijn gevlucht (de wieken) naar de wind toe gekruid staat. Als de molen stil staat zijn de zeilen altijd al weggerold (geklampt) achter de wieken. Als extra voorziening kunnen we ook nog de windborden aan de einden van de wieken wegnemen.

Als de molen bij harde wind draait zonder dat er zeilen voor de wieken zijn uitgerold, spreken we van “blote benen”. Als de windborden ook nog zijn uitgenomen hebben we “geknipte nagels”.

Activiteiten in Woldzigt en voor de komende tijd:

  • Zaterdag 4 november: Onze vaste activiteit voor de eerste zaterdag van de maand: 13:30 – 16:30 uur wordt er weer olie geslagen.
    Diezelfde dag ’s avonds is de vrijwilligersavond voor alle vrijwilligers van Woldzigt.

Vrijwilliger worden – je bent nog steeds welkom!

Wil je ook iets betekenen voor Woldzigt? Neem dan contact met ons op:

  • Bijvoorbeeld om het oude ambacht van olieslaan te leren en als olieslager mee te werken bij onze demonstraties;
  • Als je wel tijdens bepaalde openingstijden de balie in de molen wilt bemensen (kaartjes en molenproducten en souvenirs verkopen);
  • Bij drukke dagen rondleidingen geven in de molen (dan kun je de “opleiding” molengids komen volgen, die we bij voldoende deelname in Woldzigt kunnen verzorgen).

Voor groepen bestaat de mogelijkheid om buiten openingstijden op afspraak de molen te bezoeken.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek,  mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact.

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin