Van onder de wieken feb 2015

Rustige periode in Woldzigt

Deze tijd van het jaar gebeurt er nog niet zo veel in en rond de molen.

Op 7 februari was er weer een demonstratie olieslaan. Iets meer dan 10 bezoekers kwamen kijken naar de werkzaamheden volgens dit oude ambacht.

Ook waren er drie molenaars in opleiding, die wel eens wat meer wilden meemaken van het olieslaan. Zij kwamen een soort stage lopen en hebben actief meegedaan bij het olieslaan.

Al met al kijken we terug op een gezellige middag.

Groepen / kinderfeestjes

De eerste afspraken voor een schoolbezoek (koekjes bakken en rondleiding door de molen) en een kinderfeestje zijn intussen ook al weer gemaakt. Langzaam gaat het seizoen dus toch wel op gang komen.

Bruiloft in de molen

Afgelopen week liep een jong stel rond de molen. Zij bleken op zoek te zijn naar een mooie plek voor de voltrekking van hun huwelijk. Natuurlijk hebben we ze even binnengehaald in de molen.

Direct waren ze dolenthousiast: “We hoeven al niet verder meer te zoeken naar een geschikte plek voor onze trouwdag! De molen is het helemaal!” Klonk het al snel enthousiast.

Half mei kunnen we dus in principe een bruiloft vieren in de molen (officiële trouwlocatie van de gemeente Noordenveld).

Bezoek aan oliemolen in Rijssen

Olie- en Pelmolen Rijssen
Olie- en Pelmolen Rijssen

Deze tijd van het jaar is er ook nog tijd beschikbaar om eens bij een collega-oliemolen te gaan kijken.

Op zaterdag 14 februari (toevallig dus op Valentijnsdag) zijn we met zes man op reis gegaan naar Rijssen in Overijssel. Niet om het hoekje van de deur, maar zeker de moeite van een bezoekje waard.

Van buiten zijn er al grote verschillen met Woldzigt.

Binnen gekomen troffen we alle onderdelen aan, zoals wij die ook kennen van Woldzigt. Hetzelfde, maar toch ook weer niet.

Kollergang Rijssen
Kollergang Rijssen

De kollergang (kantstenen) was veel lager opgebouwd. De kuip(rand) die wij zo gewend zijn, ontbrak hier helemaal.

Ook zijn de stenen daar een maatje kleiner dan die van Woldzigt. Daar staat tegenover dat zij wel twee keer een kollergang hebben tegenover ons enkele koppel. Op de stenen staat een kruis geschilderd. Dat zal wel een leuk effect hebben als de stenen draaien.

Daarvoor was deze dag helaas te weinig wind.

In Rijssen hebben ze ook geen elektromotor om het over te nemen als de wind hen in de steek laat.

Verder hebben we ervaringen en inzichten over de manier van werken uitgewisseld. Allerlei details in de molen zijn uitvoerig bekeken. Daar waren heel wat verschillen ten opzichte van Woldzigt te zien.

We kijken terug op een gezellige en ook leerzame dag in Rijssen. Wellicht dat een of meer van de molenaars / olieslagers uit Rijssen bij ons komen meehelpen tijdens de oliemarathon (24 uur) bij de seizoensopening van Woldzigt (24 april).

Activiteiten de komende tijd

Op 7 maart is het alweer de volgende eerste zaterdag van de maand. Dat betekent dat we ook die dag van 13:30 – 16:30 uur weer met een aantal vrijwilligers actief zullen zijn in de molen.

Het mooist is het als het op windkracht kan, maar in noodgevallen kunnen we gebruik maken van de vooroorlogse elektromotor.

Hartelijke groet van de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.