Van onder de wieken jan 2017

Nieuwjaarsborrel 2017

Op 7 januari was het dan zover. Woldzigt opende de deuren voor het eerst van dit nieuwe jaar. Niet voor de gebruikelijke demonstratie olieslaan, maar om samen met belangstellenden (het hele dorp was uitgenodigd!) te klinken op het nieuwe jaar.

Dit was ook direct de eerste officiële handeling van de nieuwe voorzitter van het Stichtingsbestuur, Harm Jansen.

Iedereen werd welkom geheten en er werd kort teruggekeken op het voorbije jaar. Natuurlijk werd een toast uitgebracht op het nieuwe jaar.

Daarna werden Piet Boelen, de scheidende voorzitter en zijn vrouw Eggie naar voren geroepen. Voor hen was een dankwoord voor ruim 15 jaar voorzitterschap (en de stille kracht van het thuisfront achter de voorzitter). Hierbij werden beiden verrast met leuke attenties.Nieuwjaarsborrel in Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

Daarna was er een gezellige voortzetting met een drankje en diverse lekkere hapjes (met dank aan de goede zorgen van Jannie Buring en Marjan Schetsberg). Ook onze burgemeester, Klaas Smid, kwam als dorpsbewoner langs bij deze gelegenheid.

Extra olieslaan

Op 14 januari hebben we met een aantal olieslagers (de eerste helft was op 17 december al geweest) met elkaar het proces van olieslaan weer eens doorgenomen. Goed om allemaal dezelfde gegevens te hebben en dus ook aan ons publiek zo te kunnen vertellen.

handen warmen boven het vuister in Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde’s Middags zijn we met drie man (+ uw molenaar) nog even een paar uurtjes aan de slag gegaan in de molen.

Het was behoorlijk koud in de molen. Als het even kon werden de handen gewarmd boven het vuister.

Olieproductie in Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

Dat er niet werd stilgezeten en alleen maar de handen werden gewarmd blijkt wel uit het resultaat van 3 ½ uur olieslaan: Totaal werd zo’n 18 liter olie geproduceerd. De voorste emmer liep bijna over.

Natuleum

Nu hebben we nog zo’n 20 liter olie te produceren om de totale hoeveelheid van 155 liter te kunnen leveren aan Vliegenthart in Tiel voor de productie van 200 liter Natuleum van zuiver Woldzigt olie. Onder andere Het Drentse Landschap zal van die 2oo liter een aanzienlijk deel gaan afnemen.

Activiteiten de komende tijd

  • zaterdag 4 februari 2017 13:30 – 16:30 uur onze maandelijkse demonstratie olieslaan.

Kom eens een keer kijken. Onze vrijwilligers geven je graag uitleg bij het olieslaan. Zoals je wellicht weet hebben inwoners van de schoolkring (Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Sandebuur, Matsloot) gratis toegang in de molen.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek, bel of mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact

 

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin