Van onder de wieken jun 2017

Drukte bij de molen

Met als titel “Drukte bij de molen” komen bijna elke week 2 à 3 groepen 5 van de basisscholen uit de Gemeente Noordenveld ’s morgens op bezoek in de molen. Zij bakken (onder begeleiding van een aantal vrijwilligers van Woldzigt) koekjes en krijgen een rondleiding door de molen.
Heel wat kinderen vinden het toch wel een spannende belevenis om de steile trappen van de molen te beklimmen (en weer af te dalen!!!).
Tot nu toe hebben we alleen maar positieve reactie gekregen van zowel de kinderen als de begeleiders.
Een heel team van vrijwilligers helpt bij toerbeurt mee om alles in goede banen te leiden.
De laatste bezoeken van deze leerlingen zijn in de eerste week van juli.

Leekstermeer wandeltocht

Op zaterdag 20 mei waren we stempelpost voor de Leekstermeer Wandeltocht, georganiseerd door Rotary Leek. Zij deden dit om een inzameling te houden voor de voedselbank Noordenveld – Leek.
Leekstermeer wandeltocht met Olie- en Korenmolen Woldzigt als stempelpost
Voor de molen stond de hele ochtend een draaiorgel te spelen en de wandelaars konden bij ons even uitrusten en indien gewenst van een kopje koffie of thee genieten.

Meulenkaomer 30 jaar

Meulenkaomer viert 30 jarig bestaan bij Olie- en Korenmolen Woldzigt - Roderwolde
foto Lia Snoek

Een dag later, op zondag 21 mei vierde de Meulenkaomer haar 30 jarig bestaan met allerlei feestelijkheden op het terrein voor de molen. Tegelijkertijd was de reünie van de school. Die kwamen ’s middags ook een tijdje langs. Aan belangstelling voor het feest dus geen gebrek.
De volksdansgroep bood het publiek de gelegenheid mee te dansen en daar werd ook duidelijk gebruik van gemaakt.

Er was zo veel te beleven, dat het moeilijk is een selectie te maken. Misschien is het nog wel goed om te vertellen dat de jeugd zich uitzonderlijk heeft vermaakt met het maken van een vlieger en die ook op te laten.
vliegerfeest bij Olie- en Korenmolen Woldzigt - Roderwolde
Overal door de belangstellenden heen renden kinderen met een achter hen aan fladderende vlieger.

Het was in ieder geval echt feest!

Morgan Three Wheelers

Morgan Three Wheelers bij Olie- en Korenmolen Woldzigt- RoderwoldeOp zaterdag 3 juni, onze vaste dag voor de demonstratie olieslaan (eerste zaterdag van de maand) werd de molen vereerd met een bezoek door een groep van 18 Morgan Three Wheelers. Dit zijn voor het grootste deel vooroorlogse voertuigen met een specifiek uiterlijk. Bij veel van deze voertuigen is de luchtgekoelde 2-cilinder V-motor helemaal vooraan geplaatst.

Er waren behoorlijk oude exemplaren bij. Zo had eentje geen achteruit versnelling en moest dus daarvoor geduwd worden. Bij een andere was helemaal geen startmotor aanwezig: die werd gestart met een slinger!
Morgan Three Wheelers opgesteld bij Olie- en Korenmolen Woldzigt- RoderwoldeEr kwamen heel wat mensen langs om de driewielers te bewonderen. De berijders hebben bijna allemaal de molen bezocht en na ruim een uur werd de tocht door Nederland voortgezet richting Zorgvlied waar de (meest Engelse) deelnemers hun verblijf hadden.
Dit was een mooie combinatie de bijna antieke autotechniek voor de  meer dan antieke Olie- en Korenmolen!.

Activiteiten in Woldzigt en voor de komende tijd:

  • elke week van dinsdag t/m zaterdag 13:30 – 17:00 uur: molen open voor publiek.
  • zaterdag 1 juli. Demonstratie olieslaan. 13:30 – 17:00 uur.
  • Donderdag 27 juli: De Drentse Fiets4Daagse komt door het dorp. Naar verwachting zo’n 900 fietsers komen een stempeltje laten zetten bij de molen.

Bij voldoende wind draait de molen tijdens deze openingen. Olie slaan doen we op windkracht als dat mogelijk is. Anders zetten we de antieke elektromotor aan het werk.

Voor groepen bestaat de mogelijkheid om buiten openingstijden op afspraak de molen te bezoeken.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek,  mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact.

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin