Van onder de wieken juni 2015

Ruim 50 Volvo’s kattenrug voor de molen

Buckel Volvo Treffen voor Woldzigt RoderwoldeBen je ook nog even wezen kijken op Eerste Pinksterdag (24 mei)? Wat een prachtige happening met al die bijna antieke Volvo’s type kattenrug voor de molen!

Gelukkig was het gazon voor de molen lekker hard. Daar konden al die auto’s zonder problemen overheen rijden en parkeren.

Niet alleen de Volvo’s kregen veel belangstelling. Naast heel wat chauffeurs en bijrijders kwamen ook een flink aantal passanten de molen bezoeken. Het was echt een en al gezelligheid rond de molen.

Circus Santelli

Helaas waren de weergoden ons op 30 mei minder goed gezind. Jeugdcircus Santelli zou (organisatie De Culturele Driehoek) voor de molen optreden. De partytent stond al klaar en we waren druk bezig het terrein voor de molen gereed te maken. Het bleek te nat (regen) en winderig te zijn voor een veilig optreden. Dus werd uitgeweken naar Het Rode Hert, die in allerijl werd omgetoverd tot goede circuslocatie.
De bezoekers konden zo toch genieten van een prachtig optreden van de circusartiesten. Wij hebben er in de molen helaas niets van kunnen zien….

Buikdansen voor Woldzigt

Op zaterdag 13 juni was de workshop buikdansen door Tineke Rouw uit Groningen. Ook deze activiteit is georganiseerd door de Culturele Driehoek. Het grasveld voor de molen was ook deze keer te nat om daar fijn op aan de gang te gaan, dus zijn de dames maar naar  binnen in de molen gegaan.

buikdans tineke rouw in woldzigtHet werd eigenlijk een gezellig feestje onder de bijzonder inspirerende leiding van Tineke. Een aantal dames, die eigenlijk alleen even wilden komen kijken werden als snel enthousiast en gingen meedoen. Verschillende basisbewegingen werden aangeleerd en op inspirerende muziek was het een beweeglijk geheel. Weer eens heel wat anders in de 163 jaar oude molen!

Onderhoud van de molen

Afgelopen weken zijn zowel de aannemer als de molenmaker samen met de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente in de molen geweest om afspraken te maken over een aantal noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de molen.

De aannemer gaat zich met name bezig houden met een aantal bouwkundige zaken van het “ondergebouw”, zoals herstellen voegwerk en een en ander aan het houtwerk van kozijnen en ramen.

De molenmaker heeft opdracht gekregen om een aantal molentechnische zaken aan te pakken. Het gaat hierbij om onderhoud aan een aantal kamwielen binnen in de molen en een en ander boven in de kap van de molen. Aan de buitenkant zal het vervangen van de lange spruit het meest zichtbaar zijn. De lange spruit is de balk die dwars uit de kap steekt en waar de staart mee is verbonden via de lange schoren.

Dit jaar nog zal er dan ook op een gegeven moment naast de hoogwerker van de molenmaker een grote hijskraan voor de molen te zien zijn om deze enorme balk te verwijderen en er een nieuwe voor in de plaats te brengen.

Als er dan toch een hoogwerker bij de molen is, wordt ook direct de vlaggenmast achter aan de kap vervangen. Dan kunnen we eindelijk weer de blauwe wimpel boven de kap laten wapperen.

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 27 juni komen zo’n 300 fietsers door het dorp in het kader van een fietstocht die wordt georganiseerd voor de leden van Rabobank midden Groningen.
  • Op dinsdag 11 juli komt de Drentse rijwielvierdaagse (60 kilometer rit) door het dorp. Waarschijnlijk is dan bij de molen een stempelpost. Hoeveel fietsers we die dag kunnen verwachten is nog niet bekend.
  • De eerstvolgende keer dat we olieslaan is zaterdag 2 juli.
  • Op de woensdagavonden 15 en 22 juli zijn er (net als vorig jaar) twee extra avonden olieslaan (19:30 – 21:00 uur).
  • Wat verder in de toekomst: Samen met de Culturele Kring Roden en de molenaars van Norg en Peize zijn we een fietstocht (ja, nog een…) aan het organiseren voor zaterdag 22 augustus tijdens de Drentse Molendag. Het wordt een fietstocht langs de molens van Roderwolde en de genoemde plaatsen. Met onderweg nog heel wat bezienswaardigheden. Bij elk van de molens wordt een muzikaal intermezzo bedacht om de fietstocht op te luisteren. We houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.