Van onder de wieken mei 2016

Seizoensopening

De seizoensopening was weer een gezellige happening. Hans Meijer (Piet Boelen was helaas verhinderd) opende het seizoen namens de Stichting Olie- en Korenmolen Woldzigt en Ada van Dijk namens de Meulenkaomer. Frank van der Velden van het Drentse Landschap vertelde een en ander over hoe Het Drentse Landschap haar rol ziet als nieuwe eigenaar van de molen.

veel publiek bij seizoensopening 2016Ook werd in de Meulenkaomer de expositie van schilderijen van de gezusters Smilda officieel geopend verklaard door Fokko Rijkens. De schilderijen zijn gedurende het hele seizoen te bewonderen in de Meulenkaomer zelf en in de gang naar de Meulekaomer.

Zie: www.ditisroden.nl Klik daar op “DitisRoden.nl Archief” en blader door tot 29 april om te klikken op:

“Feestelijke seizoensopening Olie- en Korenmolen Woldzigt en Meulenkaomer vrijdagmiddag 29 april met o.a. Djembe muziek.”
Als je daar op klikt krijg je eerst een hele serie foto’s van de opening te zien en helemaal aan het eind een stukje film van het djembé spel waar ik samen met mijn leerlingen te zien ben.

Schoorsteeneffect

Net nadat ik mijn vorige “Van onder wieken” had geschreven ging ik nog even in de molen kijken.

Jullie weten wel dat kraaien en kauwtjes de voorkeur hebben voor schoorstenen om hun nesten in te bouwen. De molen functioneert tijdens het olieslaan ook als een schoorsteen: de rook van het vuister gaat zo de molen in en naar buiten door geopende ramen en deuren.

Maar de rook gaat ook tot boven in de kap.

Kennelijk heeft dat een aantrekkingskracht op de kauwtjes.

nestbouw van de Kauwtjes 1nestbouw van de Kauwtjes 2

Ondanks dat ik een deel van de openingen aan de onderzijde van de kap had afgeschermd met gaas, hebben ze bedacht dat hier een prachtige plek is om nesten te bouwen.

Op drie tot vier verschillende plekken in de kap trof ik stapels takjes aan.

Ik dacht altijd dat ze die stapels netjes opbouwen. Dat bleek niet zo te zijn. Als de opening waardoor ze naar binnen gaan toevallig boven het trapgat zit (en dat kan nog wel eens veranderen nadat de molen is gekruid), laten ze de takjes ook gewoon vallen. Dus tot onder aan  de trap.

Dat vraagt dus wel heel veel van ze voordat er een nest gebouwd is dat tot vlak onder de rand van de opening onder de kap reikt….

De takken worden regelmatig weggehaald om te voorkomen dat we nesten in de kap krijgen. Dat zou namelijk ook betekenen dat de molen een tijd niet meer gebruikt kan worden. Kauwtjes zijn beschermde dieren en nesten ruimen is dus niet toegestaan.

Brandweeroefening op Woldzigt

Op maandag 25 april was er brandalarm (oefening) op Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde.

Hierbij was het volgende scenario opgezet:

  • Toen de brandweer ter plekke arriveerde bleek er een brand te zijn op de zolder van de westvleugel (in het graanmuseum).
  • Na inspectie bleek deze brand niet meer te redden. Wat toen belangrijk was: voorkom dat de brand overslaat naar de monumentale molen.
  • Inmiddels was ook gebleken dat er geen contact meer was met de molenaar, die de brand had gemeld.
  • Terwijl een watergordijn werd opgezet langs de molenromp (ter voorkoming van het overslaan van de brand, is twee man met persluchtmaskers op de molen ingegaan om de molenaar te zoeken.
  • Die bleek in goede gezondheid boven in de molen aanwezig te zijn en kon, begeleid door de twee brandweermannen veilig uit de  molen worden geëvacueerd.

brandweer voor molen Woldzigt - RoderwoldeVoor de brandweer een goed moment om te ervaren wat er allemaal komt kijken bij een brand in een van de monumentale molens die de gemeente Noordenveld rijk is. Ook kon het materieel weer eens goed worden uitgeprobeerd.

Bij de nabespreking in de molen werd het gehele scenario doorgenomen en met ieder lid van de brandweer zijn of haar specifieke rol besproken.

Het is rond de molen nog wel even een poosje behoorlijk drassig gebleven van al het extra water wat werd gespoten tijdens deze oefening.

Ook op ditisroden.nl terug te lezen met foto´s en filmpje.

Nieuwe eigenaar

Op 12 mei gebeurde het dan echt: Molen Woldzigt, samen met de Paiser Meul en molen De Hoop uit Norg zijn overgedragen aan Het Drentse Landschap als nieuwe eigenaar.

vlagvertoon met overdracht molen Woldzigt

Na het tekenen van de acte onder toezicht van de notaris werd eerst door wethouder Koster de gemeentevlag voor de molen gestreken. Daarna werd de vlag van Het Drentse Landschap gehesen door de heer Van der Bilt, directeur van Het Drentse Landschap.

Nationale Molendagen 14 en 15 mei

Ook dit jaar deden we weer mee aan de Nationale Molendagen. Op zaterdag 14 mei werd van 10:00 – 16:30 uur olie geslagen. Voor de molen stond de grote partytent i.v.m. de pannenkoekenverkoop t.b.v. school en peuterspeelzaal.
Er stond een pittige wind (af en toe even niet, maar op andere momenten veel meer dan nodig), dus we konden het olieslaan volledig op windkracht doen. In de molen hebben we op zaterdag 70 betalende bezoekers ontvangen en ook nog zo´n 15 dorpsgenoten. Mede dank zij de af en toe behoorlijk sterke wind heeft de bovenas van de molen op die ene dag zomaar 5000 omwentelingen gemaakt.

Op zondag waren we ´s middags wel open voor het publiek. De molen draaide rustig (zonder zeilen) zo´n 1200 omwentelingen en we konden ook nu nog weer 39 bezoekers verwelkomen. Beide dagen was de Meulenkaomer ook geopend en ook die had niet te klagen over de belangstelling.

Het was weer een geslaagd molenweekend!

Activiteiten de komende tijd

  • Op vrijdag 27 mei is er een huwelijksvoltrekking in de molen. Dan zijn we gesloten voor publiek.
  • Op zaterdag 28 mei passeren tussen 11:00 en 15:30 u 600 à 700 wandelaars van de Leekstermeer wandeltocht ons dorp. Woldzigt is dan stempelpost. De 17½ km tocht komt vanaf De Kleibosch en de 25 en 40 km wandelaars vanuit Peize Roderwolde binnenlopen.
  • Op zaterdag 4 juni 13:30 – 16:30 uur is er weer onze maandelijkse demonstratie olieslaan.
  • Verder zijn we nu weer elke week van dinsdag t/m zaterdag open van 13:30 – 17:00 uur. Ook voor je meel (en pannenkoekmix) aankopen.
  • Zie de website: woldzigt-roderwolde.nl)

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin