Van onder de wieken mrt 2017

Rustige tijd?

Soms denk je dat het nu wel een rustige tijd is voor de molen.

Aan de buitenkant lijkt dat ook wel waar te zijn. Hij heeft de laatste tijd niet echt veel gedraaid. Dat had ook wel met het weer te maken. Op de dagen waarop we niet in de gelegenheid waren leek vaak wel een goede maalwind te staan en juist op de dagen waarop we dat nodig hadden liet de wind het afweten. Bij mijn weten hebben we de hele winter bij de demonstraties olieslaan de elektromotor moeten inschakelen omdat de wieken te weinig vaart kregen.

Intussen wordt achter de schermen door molenbestuur en beheerderspaar al weer aandacht besteed aan het nieuwe seizoen. Denk maar aan de voorbereidingen voor de seizoensopening met 24-uurs oliemarathon (Guinness Book of Records????); de inrichting van een nieuwe wisselexpositie (samen met de school); opstellen nieuwe roosters voor alle momenten waarop de vrijwilligers actief zijn met het olieslaan en meer.

MOLENZAKEN

Molen niet “kreupel” meer

De laatste paar keer draaide de molen met maar drie windborden. Dat zag er een beetje kreupel uit. De reden was dat de (houten) bordveer, waarmee de borden worden vastgehouden, was gesneuveld (door ouderdom).

Nieuwe bordveer in een van de wieken van Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde  
Op donderdag 9 maart heeft de molenmaker een mooie nieuwe bordveer afgeleverd en afgesteld.

Nu blijft het bord weer keurig op zijn plek zitten.

Trillende naslag

De laatste paar maanden vonden we steeds dat de naslag (tweede persing lijnolie) niet goed functioneerde. Ook de vloer bij de naslag trilde steeds heviger als de naslag in gebruik was.

Omdat de molenmaker er toch was vanwege de bordveer is hier ook direct naar gekeken.

Onder de vloer liggen als fundering voor zowel de voorslag als de naslag, een paar hele dikke betonnen balken. Die zijn hier jaren geleden aangebracht (met eronder ook nog in de grond geboorde betonnen palen).

Boven de vloer zie je onder de dikke balk van de naslag twee dikke rechtop staande boomstammen:De naslag in Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

Onder de vloer ziet het er zo uit:

fundering naslag onder de vloer in Olie- en Korenmolen Woldzigt - Roderwolde

De achterste paal zit onder de naslag. Op de foto is het niet goed te zien, maar tussen de paal en de betonnen balk is ruimte gekomen. Doordat daar nu extra beweging in zit neemt dat ook toe.

De molenmaker heeft een voorstel naar Het Drentse Landschap gestuurd om net als bij de eerste paal al veel eerder is gebeurd een hoeveelheid wiggen onder de paal aan te brengen. Dan kunnen we daarna uittesten of alles weer stabiel is geworden. We wachten nu op toestemming van onze eigenaar….

Meert Moand, Dialect Moand

Op 5 maart was het dan zo ver. Twee muziekanten (zang en gitaar) en een dichter namen ons mee in hun vertolkingen van Groningse liedjes en gedichten.

Een klein maar select gezelschap genoot in de ruimte van het Graanmuseum van hun optreden.dichter Meert Moand Dialect Moand in het Graanmuseum van Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

De temperatuur was redelijk (als je er maar een jas bij aan hield). De artiesten waren zeer enthousiast.muzikanten Meert Moand Dialect Moand in het Graanmuseum van Olie- en Korenmolen Woldzigt Roderwolde

Opleiding molengidsen

Op maandagavond 7 maart zijn we gestart met de opleiding molengidsen van het Gilde van Vrijwillige Molenaars (afd. Drenthe). Het is een pilot, waarbij 9 geïnteresseerden de instructieavonden volgen.
Molengidsen in Opleiding bij de olieslag in Olie- en Korenmolen Woldzigt RoderwoldeEen team van 4 molenaars en een medewerkster van Kunst en Cultuur Drenthe hebben samen de opleiding vorm gegeven en zijn bij deze pilot ook allen aanwezig. Na vier bijeenkomsten in maart en een terugkom avond in mei is de provincie Drenthe in principe dus 9 molengidsen rijker.

Natuleum

Eerste ontwerp etiket Natuleum van Olie- en Korenmolen Woldzigt RoderwoldeOp donderdag 9 maart is een zending van 155 liter lijnolie opgehaald door de commercieel medewerker van Vliegenthart in Tiel. Die gaat er met de noodzakelijke toevoegingen 200 liter Natuleum van maken. We gaan er van uit dat we bij de seizoensopening een voorraad van dit milieuvriendelijke product in de molen hebben staan om te verkopen.

Hier een foto van een (nog leeg) blik met het ontwerp voor het aan te brengen etiket.

We zijn er natuurlijk heel trots op dat de oliedie er in wordt gebruikt 100% onze lijnolie is!

Seizoensopening en Oliemarathon

We moeten jullie nog even in spanning houden over het programma tijdens de oliemarathon. Daar wordt nog hard aan gewerkt. Tipje van de sluier: Het is de bedoeling dan Het Drentse Landschap zaterdag 29 april overdag met een activiteit voor de kinderen komt.

Houd de website in de gaten voor meer informatie. Ook wordt er nog een flyer huis aan huis verspreid met meer informatie. En ook in de volgende Wôlmer komt ook wel een en ander te staan.

Woldzigt en wandeltochten

Zoals in de vorige Wôlmer al was vermeld zijn we op donderdag 27 juli stempelpost voor de Drentse Fiets4Daagse, waarvoor naar verwachting zo’n 900 fietsers langs gaan komen.

Daarnaast hebben nog twee verschillende wandeltochten ons dorp en onze molen in hun route opgenomen. Beide tochten zijn georganiseerd ter ondersteuning van goed doelen.

Op zaterdag 13 mei (tijdens de Nationale Molendagen) komt de tocht “Walk for Life” vanuit Groningen langs. Zij hebben gevraagd of we dan voor de molen wel een rustpunt voor de wandelaars willen inrichten. Dat doen we van harte.

Een week later, op zaterdag 20 mei, komt de Leekstermeer wandeltocht vanuit Leek bij ons langs. Voor hen richten we een stempelpost in en ook zullen we wat tafels en stoelen neerzetten.

Activiteiten in Woldzigt de komende tijd:

  • zaterdag 8 april 13:30 – 16:30 uur ook weer de maandelijkse demonstratie olieslaan. Deze keer allen op de tweede zaterdag van de maand april.
  • vrijdag 28 april 16:30 uur Feestelijke seizoensopening van Molen en Meulenkaomer.
  • vrijdag 28 april 17:00 uur. Burgemeester Klaas Smid geeft het startsein voor de 24-uurs oliemarathon.
  • zaterdag 29 april de hele dag. Oliemarathon in de molen en diverse activiteiten voor de molen.

Kom eens een keer kijken. Onze vrijwilligers geven je graag uitleg bij het olieslaan. Zoals je wellicht weet hebben inwoners van de schoolkring (Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Sandebuur, Matsloot) gratis toegang in de molen.

Contact

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek, bel of mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact

Hartelijke groet,

de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin