Van onder de wieken okt 2015

Rustige tijden zijn aangebroken

Na de seizoenssluiting is het altijd even afkicken.
Ook is er tijd om weer met andere zaken bezig te zijn.

Toch is er ook nog wel een en ander gebeurd.

Tocht om de Noord

Op 27 september was er de Tocht om de Noord. Daar heeft iedereen wel wat van gemerkt: allemaal gekleurde schoenen aan de bomen en enorme aantallen wandelaars die door ons dorp kwamen stappen. Heel wat van hen deden ook even kort de molen aan. Al was het alleen al om even van het toilet gebruik te maken (zo’n 115 keer….).

Uit opgestelde speakers klonken de geluiden van het olieslaan. Verder hebben we de molen maar beperkt open gehad en er werd geen toegang geheven.
De molen draaide wel (dankzij een gast-molenaar en leerling molenaar) rustig zijn rondjes, versierd met de vlaggenlijnen tussen de einden van de wieken.woldzigt met vlaggetjes tijdens Tocht om de Noord 2015

Veel mensen kregen de folder van de molen mee en werden uitgenodigd om op 3 oktober nog eens langs te komen: de vaste eerste zaterdag van de maand met demonstratie olieslaan.

Demonstratie olieslaan eerste zaterdag van de maand

Ook gedurende deze periode gaan we gewoon door met de demonstraties olieslaan.

Op zaterdag 3 oktober mochten we ons verheugen op een leuk aantal bezoekers tijdens de demonstratie.
Wellicht dat het mooie weer daar ook aan bijdroeg, maar we hebben ook het idee, dat een aantal van de wandelaars van de week daarvoor gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging.

Molenmaker in actie

Het valt op dit moment (14 oktober) nog niet zo op, maar de molenmaker is gestart met een aantal werkzaamheden aan de molen. Zijn hoogwerker staat nu aan de achterzijde van de molen opgesteld. De eerste klus is het schoonmaken van het geschilderde houtwerk en tegelijk inspecteren, waar dit moet worden bijgewerkt.

Inmiddels heeft hij ook al een en ander opgemeten van de te vervangen onderdelen:

  • Alle kammen en tussenliggende dammen van het grote spoorwiel voor de aandrijving van het olieslag;
  • de te vervangen lange spruit (balk die dwars door de kap heen steekt en die via de lange schoren verbonden is met de staart van de molen.

Het is nog niet bekend wanneer het grote hijswerk voor het vervangen van de lange spruit gaat plaatsvinden.

Warm de winter door?

winteractie-2015 inzameling kleding in WoldzigtPuilt jouw kast ook uit van mutsen, handschoenen
en/of truien, die je niet meer gebruikt?

Doneer ze dan aan mensen die ze nodig hebben in de stad Groningen.

Voor de “Open Hof” (opvanghuis voor thuis- en daklozen) zamelen we ze in.

Hoe het komt dat mensen op straat leven? Er zijn veel redenen voor. Zonder te oordelen willen wij een kleine bijdrage leveren aan het verbeteren van hun leefomstandigheden.

Breng ze zaterdag 21 november 2015 tussen 13:30 en 16:30 uur naar molen Woldzigt.

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 24 oktober zijn we open voor publiek. U kunt dan ook weer terecht voor uw meelaankopen (volkoren meel en gebuild meel en natuurlijk ook onze onvolprezen pannenkoekmix)
  • Op zaterdag 7 november is weer de demonstratie olieslaan (zoals gebruikelijk de eerste zaterdag van de maand van 13:30 – 16:30 uur).
    Kom eens een keertje kijken. U weet toch dat alle inwoners binnen de schoolkrijg en donateurs gratis toegang hebben. De vrijwilligers/olieslager geven graag uitleg bij het olieslaan.
    Als er voldoende wind is, gaan we volledig op windkracht. Zo niet, dan schakelen we de antieke elektromotor in en wordt het geheel toch in bedrijf gesteld.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.