Van onder de wieken apr 2015

Veel activiteiten op Woldzigt

De laatste weken is hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Zoals ik de vorige keer al schreef zijn we een nieuwe expositie in het museum aan het inrichten.
Ook de verlichting in het museum wordt stevig aangepakt. Dat bleek allemaal wat minder eenvoudig dan we hadden gedacht, maar met de hulp van de specialisten die ons de armaturen en lampen hebben geleverd gaat het allemaal goed komen.

Expositie “rogge”

De nieuwe expositie met als onderwerp “rogge” is bijna klaar. We hebben achter in de vitrinekasten onder de schuine kap van de zolder schutborden aangebracht met daarop foto’s van een korenveld (helaas geen rogge, maar wel tarwe). Dat geeft samen met de nieuwe led verlichting een mooie frisse nieuwe aanblik.

Kom tijdens de opening en oliemarathon maar eens boven in het museum kijken. Echt de moeite waard!

Model oliemolen

Oliemolen De Hoop Vierverlaten nu in Woldzigt

In de bezoekersruimte staat een model van de oliemolen de Hoop, die ooit in Vierverlaten heeft gestaan. Dit model heeft allemaal werkende onderdelen. Helaas werkte het niet allemaal meer even goed. Hans Meijer heeft zich hier de laatste tijd over gebogen. Allerlei aandrijfriemen en veertjes zijn vervangen. Het resultaat mag er zijn: bijna alles in het model werkt nu weer.

Overigens las ik in de beschrijving van korenmolen De Hoop in Kropswolde, dat deze is opgebouwd met het voormalige achtkant van deze oliemolen De Hoop.

CEOB

Op 15 april staan we op de CEOB (Cultuur en Onderwijs Beurs) in Leek. Een beurs voor cultuurinstellingen (wat Woldzigt zeker ook is) om ons te presenteren aan onderwijsinstellingen.

We hebben besloten deze modelmolen als publiekstrekker mee te nemen naar deze beurs.

Op de beurs gaan we ook de lesbrieven die zijn gemaakt over Woldzigt onder de aandacht brengen van de leraren en leraressen die daar zullen komen.

Seizoensopening en Olieslag marathon

Op vrijdag 24 april om 16:30 is de seizoensopening voor Olie- en Korenmolen Woldzigt en de Meulenkaomer. We gaan daar samen weer een gezellige gebeurtenis van maken met een drankje en een hapje. De burgemeester is uitgenodigd om het seizoen officieel te openen en het nieuwe uithangbord van de Meulenkaomer te onthullen.

Ook het startsein voor de oliemarathon wordt door de burgemeester gegeven.

Programma tijdens oliemarathon

Tijdens de 24 uur marathon olieslaan wordt een aantal activiteiten georganiseerd. Het is de bedoeling dat het echt een feestje wordt.

Zo zijn er op vrijdag optredens van het koor “Donne Estinate” en van Shantykoor “De Landrotten”.

Op zaterdag is vanaf 11:00 uur een demonstratie smeden. Ook treedt die dag twee keer de 4-mans formatie “Ol’hands Shantyman” uit Apeldoorn op (gespecialiseerd in het zingen van shanties & seasongs van de Zeven Zeeën; volledig acapella).

Zaterdagavond, net na het begin van de barbecue, is er nog weer een optreden van “De Landrotten”.

Barbecue voor de molen

Op zaterdag 25 april, als we om 17:00 uur de olieslag marathon hebben afgesloten is er een barbecue voor de molen. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Zie de flyer, die een dezer dagen in de brievenbus ligt.

Om de kosten te dekken wordt een bijdrage van € 15,- per persoon gevraagd. Hiervoor kun je gebruik maken van de barbecue (vlees, sauzen en salades) en van een lekker drankje genieten. En natuurlijk ook van de gezelligheid die gezamenlijk barbecueën met zich meebrengt.

Activiteiten de komende tijd

Na de seizoensopening en olieslag marathon is het op 2 mei al weer de eerste zaterdag van de maand. Onze vaste dag voor de demonstratie olieslaan. Die traditie houden we in ere.

op 9 en 10 mei zijn de Nationale Molendagen. Zaterdag 9 mei wordt van 10:00 tot 16:30 olie geslagen.

Op zondag 10 mei zijn we ’s middags open van 13:30 – 16:30 uur.

Buckel Volvo treffen bij Woldzigt - RoderwoldeOp zondag 24 mei (Eerste Pinksterdag) krijgen we bezoek van zo’n 50 Volvo 544’s. De “Buckel Volvo treffen” brengt van ongeveer 14:30 – 17:30 een bezoek aan de molen. Ze zullen dan hun prachtig gepoetste bolides voor de molen opstellen. Zeker de moeite waard om even langs te komen.

Hartelijke groet van de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.