Lesbrief groep 7 – 8

Groep 7 – 8            De molen in bedrijf

Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde.

Korte inhoud

Het uitzicht van Merlijn

De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn kan vanuit zijn kamer in de verte een oude molen zien.

Merlijn is wel eens naar de molen toe gefietst, maar de molen is niet meer in gebruik. Merlijn is geïnteresseerd in de molen, want hij houdt van technische dingetjes. Zijn buurman vertelt dat de molen vroeger een olie- en korenmolen was. De leerkracht is benieuwd naar Merlijn en de molen.

De droom van Merlijn

Merlijn raakt steeds meer geïnteresseerd in de molen en gaat er vaak heen. Wat zou het mooi zijn als de molen weer in bedrijf zou zijn.

Hoe zou zo’n molen er eigenlijk van binnen uitzien en hoe zou alles dan werken? Merlijn gaat thuis aan de slag met zijn K’nex en Lego om de werking van de molen beter te snappen en maakt de ene schets na de andere.

Zo draait de molen

De leerkracht vertelt dat hij een aantal platen op internet heeft gevonden, waarop een doorsnede van een molen te zien is.

Zouden de schetsen van Merlijn een beetje kloppen? De kinderen vergelijken de schetsen met de bouwtekeningen.

Bezoek aan olie- en korenmolen Woldzigt in Roderwolde

Best interessant zo’n bouwtekening, maar natuurlijk nog interessanter om een molen in het echt te zien, vindt Merlijn. Dat vindt de leerkracht ook.
Tijd om een bezoek te brengen aan molen Woldzigt, want dat is een olie- en korenmolen! De kinderen zien het proces van lijnzaad tot lijnolie en krijgen inzage in de techniek van de molen. Ze kiezen een technisch onderdeel in de molen uit en maken er een schets van.

Een mooie presentatie

De kinderen weten zoveel over techniek en de molen, dat het voor de ouders interessant wordt naar hun kinderen te komen luisteren.

Leuk dus om ze uit te nodigen voor een presentatie. De kinderen bedenken wat ze allemaal kunnen vertellen en laten zien.

Aan de slag!

Downloaden

Zelf regelen

  • Informatie over proces van lijnzaad tot lijnolie (boeken, links, filmpjes – zie Handleiding pag. 9)
  • Informatie over proces van graan tot meel (boeken, links, filmpjes – zie Handleiding pag. 9)
  • Knutselmaterialen
  • Bezoek aan de molen

Terug naar pagina Lesbrieven