Lesbrief groep 5 – 6

Groep 5 – 6           Drukte bij de molen

Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde.

Korte inhoud

Mensen rond 1900

De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die kaartjes staan namen van mensen die omstreeks 1900 hebben geleefd. Ook hun beroep staat vermeld. De kinderen in de klas denken na over wat voor kaartjes er in het kistje / blikje zouden kunnen zitten. Dan mogen ze allemaal een kaartje pakken en het personage van het kaartje gaan tekenen. Hoe zouden ze eruit zien en wat voor werk zouden ze nou precies doen?

Woldzigt als middelpunt van de wereld

Alle personages uit het blikje / kistje hebben iets te maken met Olie- en Korenmolen Woldzigt. De leerkracht vertelt over de historie van de molen en de mensen die allemaal de kost verdienden dankzij deze molen en laat wat oude foto’s zien. De leerkracht heeft een oude kaart van Roderwolde en de ommelanden. Kunnen de kinderen een dag uit het leven van hun personage op papier zetten en kunnen ze hun personage op de kaart te zetten?

Een stille molen maalt geen meel!

De leerkracht vertelt hoe belangrijk een molen vroeger was voor het sociale leven in en rond de molen. Dat kan je nog zien aan de taal.
Er zijn heel veel spreekwoorden, die te maken hebben met de molen. Welke spreekwoorden kennen de kinderen al en hoeveel kunnen ze nog vinden? Wat betekenen die spreekwoorden eigenlijk?

Bezoek aan Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde

Wat weten de kinderen al veel van het leven vroeger op en rond de molen. Zou alle informatie die ze hebben gevonden ook kloppen?
Tijd om een bezoek te brengen aan Olie- en Korenmolen Woldzigt. Zouden de kinderen het proces van lijnzaad tot lijnolie ook nog kunnen zien in de molen? En als de kinderen boven op de stelling van de molen staan, herkennen ze dan nog iets van de oude kaart in de klas?

Terug in de tijd

De kinderen weten zoveel over de molen en het leven op en rond de molen omstreeks 1900, dat het tijd wordt hun ouders te informeren.
Leuk dus om ouders en andere geïnteresseerden een uitnodiging te sturen voor een presentatie. En wat zou het leuk zijn om te presenteren vanuit hun personages. De ouders gaan dan even terug in de tijd!

Aan de slag!

Downloaden

Zelf regelen

  • Informatie over molens (boeken, links, filmpjes – zie Handleiding pag. 9)
  • Informatie over spreekwoorden
  • Knutselmaterialen
  • Bezoek aan de molen

Terug naar pagina Lesbrieven