Tijd voor wat onderhoud / aanpassingen
Na de seizoen sluiting is voor Woldzigt (en dus ook voor bestuur en andere vrijwilligers) een wat rustiger tijd aangebroken.
Tijd om een aantal zaken aan te pakken.
Graanmuseum
Deze keer richten we ons met name op het graanmuseum (op de bovenverdieping van de linker, c.q. westelijke vleugel van het molencomplex).
De tijdelijke expositie van de school met producten van het kunstproject is weer ontruimd.
We verwachten in diezelfde ruimte een expositie te kunnen inrichten met allemaal archeologische vondsten uit de Onlanden. Daartoe hebben we samenwerking gezocht met de Rijks Universiteit in Groningen. Die maakt een studie van die vondsten en gaat ze opslaan in het Archeologisch depot in Nuis. Naar verwachting komen de voorwerpen rond januari 2018 beschikbaar.
Aan de zuidkant was de vitrine (onderdeel van de vaste expositie) ook aan een opfrisbeurt toe. Daarvoor hebben we hem helemaal leeggehaald.
Alles is op de vloer uitgestald om later weer gebruikt te worden bij het herinrichten.
De vitrines krijgen nu een achterwand. Dat wordt daardoor een stuk strakker dan in de oude situatie waar je helemaal achterin het dakbeschot kon zien.
Op die achterwand gaan we nog fotobehang plakken met daarop een graanlandschap, passend bij het graanmuseum.
Voorlopig is het graanmuseum dus niet toegankelijk voor het publiek.
Steen lichten
Een ander klusje waar nu tijd voor was, is het “lichten van de maalstenen”. Dat is een hele klus.
Eerst moet de steenkuip (houten kuip om de stenen heen) met alle toebehoren worden gedemonteerd en opzij gelegd. Dan wordt het bovenste lager van de steenspil (aandrijfas voor de maalstenen) gedemonteerd om daarna de as te kunnen ophijsen.
Vervolgens wordt de steenkraan aan de bovenste maalsteen (de loper) bevestigd en wordt de steen (zo’n 1200 kg) stapje voor stapje gelicht.
Zo waren we in de gelegenheid om het scherpsel van de stenen te inspecteren en de stenen een keer een extra grondige schoonmaakbeurt te geven.
Het zag er allemaal nog prima uit.
Dus konden we alles weer op zijn plaats brengen en in elkaar zetten. Woldzigt is weer klaar om vele kilo’s tarwe en rogge te malen. Onder ander om er weer ons bekende pannenkoekmix van de maken.
Deze klus heb ik samen met Harm Jansen (onze voorzitter, olieslager en tevens molenaar) geklaard.
Bliksemafleider installatie
Een aantal maanden geleden is de bliksemafleider installatie geïnspecteerd door een specialist van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daar is een aantal aanbevelingen uit naar voren gekomen.
Op een aantal plekken wat de geleiding van aansluitpunten wat gecorrodeerd. Dat si schoongemaakt. Ook de verbinding tussen beide wieken is verbeterd. Als nu de bliksem inslaat in de horizontale wiek, gaat de stroomstoot goed door naar de verticale, die weer is verbonden met de dikke koperen aardleiding.
Wat voor mij echt nieuw was, dat er ook een zogenaamde “brug” diende te komen van de dikke stalen buizen van de sprinkler installatie naar de koperen draad van de bliksemafleider. Bij blikseminslag kan anders een kort moment een heel groot spanningsverschil optreden tussen de bliksem afleider en de buizen van de sprinkler. Daar kunnen dan weer vonken van gaan overspringen…..
Daarmee zou de bliksemafleider zelf een oorzaak van een brand kunnen zijn. Gelukkig is het in alle jaren (circa 17) waarin de bliksemafleider installatie in de molen zit nooit fout gegaan!
Heel vroeg wakker: brandalarm
In de nacht van zondag 8 op maandag 9 september werden Wilma en ik weer eens op een speciale wijze gewekt. De sirene van het brandalarm aan onze kant van de molen liet zich weer eens duidelijk horen. Dit was om 4.15 uur, een moment waarop je je liever nog even omdraait in je bed.
Binnen een paar minuten ging ook de telefoon over. De brandweer had het signaal ook doorgekregen en wilde weten wat er aan de hand was. Wij zijn samen de molen ingegaan. Eerst het brandmelding paneel raadplegen: waar zou de mogelijke brand zijn?
(klik op de foto om deze vergroot te kunnen bekijken)
Welke van alle lampjes branden (met een slaperige kop best even nodig om het allemaal op een rijtje te houden).
We hoefden gelukkig niet helemaal naar boven de molen in. Het alarm gaf aan dat het in de linker vleugel zou moeten zijn. Wij dus (onder het voortdurende geloei van de sirene) op inspectie. Zowel beneden als boven in het museum was niet aan de hand. Pas toen mochten we het alarm uitschakelen en de brandweer melden dat er een storing in het systeem was en dus loos alarm. “Dan roep ik ze terug” was de reactie van de telefoniste bij de brandweer.
Voorlopig moesten we de brandmeldinstallatie voor dat gedeelte van het complex dus uitgeschakeld laten
Diezelfde dag de onderhoudsdienst voor de installatie gebeld en die hebben de fout opgespoord en verholpen. We kunnen nu dus de hele installatie weer inschakelen. Dat heeft het voordeel dat nu alles weer beveiligd is. Het nadeel: meer kans op een nieuwe storing en nachtelijk alarm.
Activiteiten in Woldzigt en voor de komende tijd:
- Zaterdag 2 december: Onze vaste activiteit voor de eerste zaterdag van de maand: 13:30 – 16:30 uur wordt er weer olie geslagen.
Voor groepen bestaat de mogelijkheid om buiten openingstijden op afspraak de molen te bezoeken.
tel: 050 – 5032198 (bij afwezigheid boodschap inspreken en je telefoonnummer er bij)
email: info@woldzigt-roderwolde.nl
Zie ook de website: www.woldzigt-roderwolde.nl
Vrijwilliger worden – je bent nog steeds welkom!
Deze oproep heb ik de afgelopen twee keer in “Van onder de wieken” gedaan.
Inmiddels heb ik één aanmelding van iemand die wel mee rondleidingen in de molen wil gaan geven.
Graag kom ik in contact met nog meer mensen die dit wel zouden willen. Dan zorgen we voor een korte opleiding tot molengids (kost je iets van 4 avonden). Daarbij krijg je meer achtergrond informatie over molens in het algemeen en natuurlijk ook extra informatie over Woldzigt.
Eventueel kun je je daarna aanmelden bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars als molengids.
Laat dus s.v.p. snel weten of je ook molengids op Woldzigt wilt worden. Dan kunnen we nog voor het nieuwe seizoen de opleiding organiseren.
Contact
Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek, mail even naar de molenaar: Contactgegevens: zie pagina contact.
Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.