Van onder de wieken apr 2016

Voorbereidingen nieuwe seizoen bezig

Op 29 april hebben we (zoals in de vorige Wôlmer al aangekondigd) onze seizoensopening.

Zo langzamerhand komen we dan ook uit onze winterslaap en zijn we ons aan het voorbereiden op deze periode van activiteiten in en rond de molen.

Per 30 april zijn we weer van dinsdag t/m zaterdag van 13:30 – 17:00 uur geopend.

Iedereen van binnen de schoolkring is van harte welkom om gratis een bezoek aan de molen te brengen. Net als vorig jaar gaan we er weer voor de molen zo veel mogelijk te laten draaien tijdens de openingstijden (en nog wel eens daarbuiten).

Voorjaarsschoonmaak

De molen is nu eenmaal een oud gebouw met veel hoekjes, kieren en gaten. Daar komt ook nog bij dat het bovenste deel (het achtkant) met riet is gedekt en ook dat er af en toe wat graan wordt gemalen tot meel.

Alles bij elkaar ontstaan in de loop van het jaar (en zeker in de winterperiode) heel wat stofnesten en flink wat spinrag.

Dat vraagt om een schoonmaak actie.

Ook het museum gedeelte kan wel een stofdoek en veger en blik (en stofzuiger) gebruiken.

Als we dan toch bezig zijn: wat dacht je van de ramen?

Op 23 april gaan we met een aantal vrijwilligers dan ook van boven naar beneden door de molen heen om alles weer zo goed mogelijk schoon te maken.

Als je zin hebt om te komen helpen, dan ben je van harte welkom op 23 april om 09:00 uur….

Wel graag even van tevoren laten weten. Dan weten we ook voor hoeveel koffie en thee we moeten zorgen.

Het weer

Of de molen al dan niet kan draaien is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer. Wij leven als het ware van de wind.

Niet alleen de wind is belangrijk. We moeten ook in de gaten houden hoe het weer zich ontwikkelt. Als het harder gaat waaien vraagt dat om aanpassing van de hoeveelheid zeil die wordt gevoerd.

Als er onweer in de lucht zit, dan moet de molen worden stilgezet (liefst met de zeilen weggerold) en de naar beneden staande wiek met de bliksemafleider worden verbonden.

In de molenaarsopleiding is dan ook best wel aandacht voort het onderwerp “Het weer”.

Daar kun je uiteindelijk nooit te veel van weten (en begrijpen).

Vanuit het Gilde van Vrijwillig Molenaars afdeling Drenthe wordt dit voorjaar een weercursus georganiseerd voor de molenaars in de regio. Hans Meijer (molenaar in opleiding en ook bestuurslid van onze Stichting) en ondergetekende gaan dan ook sinds begin april zes donderdagavonden naar Nieuwleusen voor deze weercursus. Dit doen we samen met nog twee vrijwillig molenaars uit Norg.

We leren daar over koufronten, warmtefronten, “occlusies”, “troggen” en “vores” en ook “windsprongen”.

Dat laatste houdt in dat bij het passeren van sommige fronten de wind vrij plotseling en ingrijpend van richting kan veranderen (zie de knik in de dunne lijnen – de isobaren – op de afbeelding). Daar moet je als molenaar wel verdacht op zijn, want de wind achterin de molen (zodat hij achteruit gaat draaien) is een doodsteek voor de molen.

weerkaart KNMI 8 april 2016We leren dan ook nog meer over het lezen van de weerkaarten, waar al deze zaken op zijn aangegeven en die iets meer detail hebben dan de kaarten die we in de journaals op de TV te zien krijgen.

Kijk maar eens op weerkaarten KNMI.

Activiteiten de komende tijd

  • 29 april vanaf 16:30 uur: Seizoensopening molen en Meulenkaomer (zie ook de flyer die huis aan huis is verspreid).
  • Daarna zijn we elke week van dinsdag t/m zaterdag open van 13:30 – 17:00 uur. Ook voor je meel (en pannenkoekmix) aankopen.
  • Zie de agenda op deze website.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin