Van onder de wieken feb 2016

Start, eerste olie van 2016

Op zaterdag 6 februari hadden we onze eerste keer olieslaan van dit jaar.

Er was geen extra publiciteit geweest, maar toch kwamen nog een aantal mensen (12 kaartjes verkocht) de verrichtingen van de vrijwilligers/olieslager aanschouwen. Ook hadden we een paar bezoekers vanuit de schoolkring. Jullie weten toch wel dat ieder van binnen de schoolkring gratis toegang heeft in de molen (wel vooraf even zeggen….)

Ook de rest van de molen werd natuurlijk bewonderd door deze mensen.

De molenmaker

In mijn vorige “Van onder de wieken” meldde ik al dat het al een tijdje een beetje stil was van de kant van de molenmaker. Dat bleek zijn oorzaak te hebben in een griep, gevolgd door een forse luchtweginfectie. De heer Anne Doornbosch was wel 5 weken uit de roulatie geweest. Toen hij de eerste week van februari weer kwam om er voor te zorgen dat we de zesde weer konden olieslaan, was het nog niet helemaal over. Al hoestend heeft hij de laatste hand gelegd aan de nieuwe kammen in het grote spoorwiel.
Die 103 kammen moesten allemaal nog gesmeerd worden (daarvoor wordt in de molen beienwas gebruikt). Nog een paar onderdelen extra worden vastgezet en alle assen weer op hun plek gezet, zodat de verschillende kamwielen en spoorwielen de overbrenging van de door de wieken opgenomen windkracht weer konden verzorgen.

Nog even proefdraaien en hij stond er weer klaar voor. Alles draaide zaterdag dan ook weer piekfijn.

Stand van zaken onderhoud

Door de ziekte van de molenmaker is de hoogwerker lang ongebruikt voor de molen blijven staan. Normaal zet hij hem thuis onderdak als hij niet wordt gebruikt.

Toch zal de hoogwerker binnenkort nog weer voor de molen verschijnen. Alle hogere delen van de molen, die niet op een andere manier te bereiken zijn moeten nog een schoonmaakbeurt krijgen. Daarmee wordt tevens de staat van het schilderwerk bekeken en waar nodig een plan gemaakt om dat bij te werken.

Bruiloft in de molen

De molen is nog steeds een officiële trouwlocatie van de Gemeente Noordenveld.

Woldzigt als trouwlocatieOp vrijdag 27 mei is er al weer een bruiloft gepland in de molen.

Komende zaterdag (20 feb.) komt een ander aanstaand bruidspaar even langs om te kijken en praten over de mogelijkheden die wij bieden als trouwlocatie.

Het blijft een bijzondere plek voor zo’n gebeurtenis.

Dus heb je trouwplannen en wil je dat op een bijzondere plek laten plaatsvinden? Denk ook eens aan Woldzigt.

Voor de huwelijksplechtigheid met een gezelschap van zo’n 35 mensen een prima plek.

Voor je feest moet je wel een andere locatie zoeken….

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 5 maart (13:30 – 16:00 uur) slaan de olieslagers er weer op los tijdens demonstratie olieslaan.
  • Tussendoor zijn we ook nog open voor publiek en meel kopen op zaterdag 19 maart
  • Heb je op een ander moment meel nodig?
    Neem dan even contact met ons op. Dan kunnen we altijd wat afspreken. (tel.nr en email: zie de website: woldzigt-roderwolde.nl)
  • Op zaterdag 2 april (13:30 – 16:00 uur) ook weer de standaard: eerste zaterdag van de maand, dus demonstratie olieslaan.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.