Van onder de wieken juni 2016

Nieuw product van lijnolie

Per maandag 13 juni hebben we een voorraad “Lacq hardhoutolie” in het winkeltje van de molen staan.

Deze olie is samengesteld met onder andere de op Woldzigt geslagen lijnolie.

De olie is verwerkt tot gekookte hardhoutolie met meer drogende eigenschappen dan de rauwe lijnolie die hier al jaren te koop is. Geproduceerd door Vliegenthart in Tiel.hardhoutolie vliegenthart met lijnolie van Woldzigt

Lacq hardhoutolie is een authentiek recept gebaseerd op diverse plantaardige olién voor het jaarlijks onderhoud van onder andere houten tuinmeubelen, vlonders of teakhouten dek.

We zijn trots op de samenwerking met Vliegenthart, die meer producten op basis van onder andere lijnolie vervaardigt.

Nationale Molendagen 14 en 15 mei

Op zaterdag 14 mei was de molen werd de gehele dag olie geslagen. Gelukkig was er voldoende wind om alles op windkracht te doen (veel mooier dan op de antieke elektromotor).

Die dag draaide de bovenas (wiekenas) van de molen 4985 rondjes in ca 9 uur. Zo’n 70 mensen brachten een bezoek aan de molen.

Voor de molen was het traditionele pannenkoekfestijn t.b.v. school en crèche.

Op zondag waren we alleen ’s middags open. De molen draaide ook deze dag. Er werd geen olie geslagen. Toch werd deze dag de molen nog weer bezocht door 39 personen. De molen deed het wat kalmer aan en draaide 1280 omwentelingen in een kleine 4 uurtjes.

Bruiloft in de molen 27 mei

Anneke Tol en Dennis Bueving gaven elkaar het jawoord in Woldzigt op deze mooie vrijdag.

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke stand in molen Woldzigt RoderwoldeWellicht kent een aantal van jullie Anneke, vroeger woonde zij bij haar ouders in Leutingewolde (aan de Ring?).

Als ambtenaar trad deze keer Jan Kemkers (voormalig wethouder) op.

Joris Brouwer (uit Roderwolde) was bij deze gelegenheid de “hoffotograaf”.

Leekstermeer wandeltocht 28 mei

Meteen de volgende dag, op zaterdag 28 mei was de Leekstermeer Wandeltocht, georganiseerd door Rotary Leek en met een goed doel als bestemming voor de opbrengsten van de inschrijvingen. Bij de molen werd een stempelpost ingericht.

De 40 km en 25 km lopers zouden vanaf Peize de molen passeren en de 17½ km vanuit de richting Roderwolderweg. Er was ons ook gevraagd om voor wat catering te zorgen (aangezien Het Rode Hert gesloten is). Ach, dachten wij. We zetten een paar potten koffie klaar en een paar cakes. Ook een hoeveelheid blikjes frisdrank en dan is het wel goed.

Toen we daar over spraken met de dames van de Meulenkaomer, bracht Lia Snoek te berde, dat vorig jaar in september met de tocht om de Noord door de tennisvereniging in het dorp koffie was geserveerd voor de wandelaars en dat de koffie niet was aan te slepen. We kregen het advies het wat groter aan te pakken. Dus in allerijl contact opgenomen met Openluchtspel Roderwolde met de vraag of ze de toiletwagen beschikbaar wilden stellen; met de tennisvereniging of zij ons wel hun snelle grote-capaciteit koffiezetter wilden lenen en met het Dorpshuis met de vraag voor de grote koffiekan.

Allemaal verleenden zij hun medewerking. De toiletwagen werd zelfs apart voor één dag  teruggehaald uit Peize, waar hij zaterdagavond weer schoongepoetst weer gebruikt moest worden.

De dames van de Meulenkaomer boden aan om voor een hoeveelheid appeltaarten en cakes te zorgen (natuurlijk moest daar wel voor worden betaald, maar dit was voor ieder een voordeeltje).

Er werd ook aangegeven dat heel wat wandelaars wel even voor de molen zouden recreëren.

Deze aantallen konden Wilma en ik natuurlijk niet aan. Ook een aantal vrijwilligers van Woldzigt hebben ons fantastisch bijgestaan bij het er voor zorgen dat de wandelaars een prima verzorging kregen.

De eerste wandelaars (40 km) kwamen al voor de molen nog voordat de bezetting van de stempelpost was gearriveerd. Een stempel van de molen op hun kaart en hup daar gingen zij al weer.

De organisatie van de wandeltocht had voor de hele dag een draaiorgel voor de molen geregeld.

drukte voor molen Woldzigt met Leekstermeer wandeltocht 2016Al met al was het een gezellige drukte voor de molen.

Woldzigt staat weer een keer positief op de kaart. Alleen jammer dat niet een aantal wandelaars van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om de molen te bezichtigen. Dat was ons wel voorgehouden door de organisatie….

Personeelsuitje 31 mei

Dat Woldzigt zich ook uitstekend leent voor een personeelsuitje bleek wel weer op dinsdag 31 mei.
Een groepje medewerkers van DAS rechtsbijstand had er voor gekozen Woldzigt te bezichtigen (met rondleiding) en een kopje koffie/thee met iets er bij te nuttigen en (na sluitingstijd) nog een djembé workshop van uw molenaar te “ontvangen”.

Demonstraties Olieslaan 4 juni

Deze zaterdag zat het weer niet zo erg mee. Voor fietsers prima weer (bijna geen wind). Voor de molen was het een slappe dag. Er werd zeker wel olie geslagen. Daarmee kunnen we altijd door dank zij de uit 1941 stammende elektromotor.

De wieken van de molen hebben wel een beetje gedraaid: 969 omwentelingen in 6 uur tijd. Als we op de wind olie willen slaan moeten er minstens 1000 omwentelingen per uur worden gemaakt….

In totaal ontvingen we deze dag 22 bezoekers. De olieslagers konden dus weer naar hartelust hun uitleg bij het proces geven.

Bruidsreportage  10 juni

Sommige bruidsparen trouwen elders, maar kiezen wel voor de locatie van Woldzigt om hun fotoreportage te maken. Zo ook Dora Lubbers en Boelo Norder uit Roden.

Dora haar vader woonde vroeger op Sandebuur en logeerde regelmatig bij zíjn grootvader, molenaar Faber. Als eerbetoon aan haar (vorig jaar januari overleden) vader wilde zij graag hier haar bruidsreportage maken.

Onderhoud hagen en gazon

Bij de overdracht van de molen van gemeente Noordenveld naar Het Drentse Landschap is een einde gekomen aan het onderhoud van het gazon en de hagen voor de molen door de gemeentelijke plantsoenendienst.

Het Drentse Landschap voorziet heeft nu een zitmaaier en een goede (benzine) heggenschaar ter beschikking gesteld Woldzigt.

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni wordt de schaar in de heg gezet. Als alles mee zit, hebben we zaterdagmiddag weer een keurig voorterrein voor de molen.

Voor de zitmaaier is de ingang van de schuur achter de molen aangepast. Daar kan de maaier nu gemakkelijk binnen worden gereden. U zult uw molenaar regelmatig op het “groene monster” zijn rondjes over het gazon zien maken.

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 18 juni komt de fotoclub Noordenveld de molen bekijken en haar best doen de mooiste foto´s van de molen te maken.
  • Op zaterdag 2 juli 13:30 – 16:30 uur is er weer onze maandelijkse demonstratie olieslaan.
  • Vrijdag 22 juli: stempelpost fiet4daagse
  • Verder zijn samen met de Meulenkaomer dinsdag t/m zaterdag open van 13:30 – 17:00 uur.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin