Van onder de wieken mei 2015

Rietdekker op de molen

rietdekker op de kap van Olie- en Korenmolen Woldzigt - RoderwodleDe dag voor de seizoensopening kwam de rietdekker langs om het rietdek op achtkant en kap van de molen bij te werken.

Vier mannen zijn de hele dag in de weer geweest met hun halsbrekende toeren helemaal boven op de molen en langs het achtkant.

De molen staat er dank zij hun inspanningen nu weer strak (maar nog een beetje gevlekt) bij.

Geslaagde seizoensopening 2015

Op vrijdag 24 april werd met een gezamenlijke activiteit van molen en Meulenkaomer het seizoen 2015 feestelijk geopend.

Burgemeester Hans van der Laan verrichtte verschillende openingshandelingen. Het is zijn laatste jaar als burgemeester van Noordenveld. We zijn dan ook blij dat we hem hier nog eens zo in actie mochten zien.

Woldzigt - Meulenkaomer onthulling nieuw uithangbordjeWoldzigt - Meulenkaomer nieuw uithangbordjeVoor de Meulenkaomer onthulde hij het nieuwe uithangbord.

In het museum werd samen met voorzitter Piet Boelen de nieuwe expositie over rogge bezocht als openingshandeling.

Woldzigt Roderwolde start oleimarathon 2015Het startsein voor de 24-uurs marathon olieslaan werd door de burgemeester gegeven door het in werking stellen van de voorslag.

Verder kon onder het genot van een drankje en een hapje worden genoten van optredens van Donne Ostinate en van Shantykoor de Landrotten uit Roden.

Oliemarathon

We konden de oliemarathon mooi starten op windkracht. ´s Avonds rond een uur of negen viel de wind weg en schakelden we over op de nog altijd goed draaiende elektromotor. De wieken van de molen bleven stilstaan doordat er even helemaal geen wind meer was.

Zaterdagochtend rond 11 uur trok de wind weer aan en vanaf die tijd tot het einde van de marathon konden we weer op windkracht werken.

Ol´hands Shantyman uit Apeldoorn

Tijdens de marathon hebben de Ol´hands Shantyman uit Apeldoorn een aantal malen van zich laten horen.  Regelmatig kwamen belangstellenden een kijkje nemen bij het olieslaan en meegenieten van de zang van deze vier mannen.

Inzameling Zorgboerderij

De toegang voor molen en museum was tijdens de oliemarathon gratis. Wel vroegen we een vrijwillige bijdrage ten bate van de zorgboerderij Achterstewold in Peize.

Woldzigt Roderwolde en Zorgboerderij Achterstewold PeizeAan het eind van de marathon werd dan ook aan Albert Boelens van de zorgboerderij een cheque overhandigd met het bedrag van € 240.
Achteraf is dit bedrag nog gegroeid tot € 295 dank zij nagekomen giften en olieverkoop.

Activiteiten de komende tijd

  • Al eerder vermeld: Op zondag 24 mei (Eerste Pinksterdag) krijgen we bezoek van zo’n 50 oude Volvo’s type “kattenrug”(± 15:00 – 17:00 u). Deze prachtig gerestaureerde en gepoetste bolides worden voor de molen opgesteld.
  • Op zaterdag 30 mei van 15:00 – 16:00 uur is voor de molen het optreden van jeugdcircus Santelli.
  • Op zondag 31 mei van 11:00 0 17:00 uur is de Culinaire Route Rowol waar zowel de Meulenkaomer als de molen aan deelnemen.
  • De eerstvolgende keer dat we olieslaan is zaterdag 6 juni.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.