Van onder de wieken mrt 2016

Wintertijd, een rustige periode voor de molen.

Op zaterdag 5 maart werd weer olie geslagen. Ondanks dat er weinig publiciteit aan was gegeven konden de olieslagers weer een leuk aantal bezoekers uitleg geven over dit unieke proces.
Helaas was er zo weinig wind, dat zelfs de wieken niet wilden draaien terwijl er geen werktuigen waren ingeschakeld. Op de stelling in het zonnetje was het daardoor wel heerlijk vertoeven.
Onze ouwe trouwe elektromotor (ook al ruim 75 jaar!) nam de taken van de wind over en dus konden we alles aan onze bezoekers laten zien.
Er werd ook weer wat meel (pannenkoekmix is nog steeds de favoriet, maar ook broodmeel een aantal hobbybroodbakkers kwamen langs) en ook lijnolie verkocht.

Stand van zaken onderhoud

Op dit front is niets nieuws te melden. We verwachten de molenmaker binnenkort nog een keer terug met zijn hoogwerker om alle houtwerk op (grote) hoogte verder schoon te maken en nog een paar kleine onderdelen in de molen te vervangen.

Theater “Woldzigt op zolder” (culturele driehoek).

In het kader van Meert Moand, Diallect Moand was Woldzigt weer omgetoverd in een minitheater. Bas/bariton Cees Vermandel en accordeonist Gertie Bruin vertolkten een “Grunnegstoalege versie van de laiderncyclus ‘Winterreise’ van Franz Schubert”.

theater op zolder Graanmuseum van Olie- en Korenmolen Woldzigt Bas/bariton Cees Vermandel en accordeonist Gertie Bruin in Woldzigt Roderwolde

Meestal vinden dit soort activiteiten beneden in de bezoekersruimte plaats.
Aangezien de zoldering daar behoorlijk laag is, voldeed de akoestiek niet aan de wensen van de muziekanten. Samen zijn we toen op de zolder, oftewel in het “Nederlands Graanmuseum” gaan kijken naar de mogelijkheden.

Daar was het geluid zonder meer een stuk beter. Dus werd besloten een minitheater in te richten in het museum.

Met behulp van een Zibro Kamin kachel van Cees Vermandel en twee elektrische ventilatorkacheltjes wisten we de temperatuur op een redelijk niveau te brengen.

Met jassen aan kon het 24 personen grote publiek van de voordracht genieten.

Het was een gezellige entourage geworden. We gaan dit vast nog wel een keer zo inrichten.

Vooraankondiging Seizoensopening 2016

Het nieuwe seizoen staat al snel weer voor de deur. Samen met De Meulenkaomer gaan we de seizoensopening vieren op zaterdag 29 april aanstaande vanaf 16:30 tot ongeveer 18:00 uur.

Iedereen is welkom om dat mee te maken. Naast de voorzitters van St. Olie- en Korenmolen Woldzigt, Piet Boelen, en De Meulenkaomer, Ada van Dijk, zal ook nieuwe eigenaar van de molen, het Drentse Landschap, vertegenwoordigd zijn. Waarschijnlijk komt het hoofd erfgoed, de heer Frank van der Velden een en ander uiteenzetten rond de rol van het Drents Landschap.

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 2 april (13:30 – 16:00 uur) is de eerste zaterdag van de maand en dus is er traditiegetrouw weer de demonstratie olieslaan.
  • Tussendoor zijn we ook nog open voor publiek en meel kopen op zaterdag 16 april (13:30 – 16:00 u).
  • Zoals hierboven al aangegeven: 29 april vanaf 16:30 uur: Seizoensopening molen en Meulenkaomer.
  • Heb je op een ander moment meel nodig?
    Neem dan even contact met ons op. Dan kunnen we altijd wat afspreken. (tel.nr. en email: zie de website: woldzigt-roderwolde.nl)

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin