Van onder de wieken okt 2014

200.000 en meer!

Elke dag waarop de molen draait schrijf ik de stand van de teller (die op de bovenas in de molen is aangebracht en het aantal omwentelingen van de wieken bijhoudt) op in mijn logboek.

Af en toe neem ik die lijst mee naar huis en verwerk ze in mijn computer. Daarbij bleek, dat juist op de Open Monumentendag (zondag 14 september) de 200.000 omwentelingen zijn gepasseerd.

Na de seizoenssluiting op 20 september is het allemaal wat minder hard gegaan.

Op dit moment (14 oktober) staat het totaal op iets meer dan 217.000.

Open Monumentendagen

Tijdens het weekend van de Rowolmer fair waren ook de Open Monumentendagen. De fair (voor het eerst op zondag) mocht zich verheugen in een echt grote belangstelling. Dat geldt ook voor de molen.

Misschien was dit ook wel dank zij het feit dat alle monumenten in Nederland (dus ook de molen) die dagen gratis toegankelijk zijn. Op zaterdag 13 september hadden we naar schatting zo’n 70 à 80 bezoekers in de molen.

Op zondag hebben we de tel zo goed mogelijk bijgehouden.
Die dag sloeg alle records: zo’n 500 (!) mensen bezochten de molen en bewonderden de demonstraties olieslaan.

Nieuwe website

We waren zo langzamerhand toe aan een nieuwe uitstraling op internet. De afgelopen tijd is dan ook hard gewerkt aan een nieuwe uitvoering van de website. Neem gerust eens een kijkje op:
www.woldzigt-roderwolde.nl.

Lesbrieven

De afgelopen tijd is ook gewerkt aan de ontwikkeling van lesbrieven en bijbehorende informatie voor de basisscholen. Deze zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Gemeente Noordenveld en Herinrichting Peize. De lesbrieven zijn gratis te downloaden (zie de nieuwe website) en te gebruiken in de basisschool.

Er zijn aparte pakketten voor groep 3/4; groep 5/6 en groep 7/8.

Ieder ander die geïnteresseerd is kan ze ook eenvoudig downloaden en bekijken.

Openingstijden

Nu het seizoen voorbij is, is het weer rustig in de molen geworden. Misschien zelfs wel een beetje erg stil.

Zoals bekend, gaan de demonstraties olieslaan ook buiten het seizoen gewoon door: elke eerste zaterdag van de maand zijn de vrijwilligers weer in actie van 13:30 tot ongeveer 16:30 uur.

Ook zijn we (als het even kan) een keer in de twee weken open voor publiek, dus ook voor meel- en lijnolieverkoop.

Zie de website: rechts op de pagina staat de agenda met de actuele gegevens.

Activiteiten

Om de stilte in en rond de molen op een andere manier te doorbreken bedacht Wilma een leuke activiteit voor in de herfstperiode: samen herfstkransen maken.

Een goede vriendin van ons, Anneke Oosterhuis uit Assen (voormalig Noordelijk kampioen bloemschikken), was direct te porren om hier aan mee te werken.

Op donderdag 13 november om 19:00 uur kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan de workshop.

Anneke neemt alle benodigde materialen mee en geeft instructie. Wij zorgen voor koffie en thee.

Deelname is mogelijk voor € 25,- per persoon; dat is inclusief het gebruik van de beschikbare materialen en een kopje koffie / thee. Aan het eind van de avond (rond 22:00 uur) ga je met je eigen herfstkrans naar huis!
Zie de website voor een verdere informatie.

 

Activiteiten de komende maanden

Zoals altijd is de eerste zaterdag van de maand “oliedag”. Dan wordt vanaf 13:30 uur door de vrijwilligers lijnolie geslagen. Dat is dus op 1 november, 6 december, 3 januari, 7 februari.
Extra: de molen is ook open in de even weken op zaterdagmiddag.

Hartelijke groet van de molenaar
Dirk Magré