Van onder de wieken okt 2016

Het seizoen is gesloten, maar de molen draait door.

Op 17 september hadden we de seizoensluiting van molen en Meulenkaomer. Daar is geen speciale happening van gemaakt: gewoon om 17:00 uur de deuren gesloten.

Voor en in de molen werd nog wel een gezellige vrijwilligersavond voor de vrijwilligers van Stichting Olie- en Korenmolen Woldzigt gehouden. We hebben met elkaar genoeglijk van de barbecue en bijbehorende drankjes genoten.

In de molen blijven we elke eerste zaterdag van de maand ’s middags onze demonstraties olieslaan verzorgen. We kunnen zelfs wat extra ons best gaan doem om wat meer olie te produceren, omdat we in totaal 155 liter zullen gaan leveren aan Vliegenthart in Tiel die daar 200 liter Natuleum van gaat maken (zie vorige “Van onder de wieken”).

Het Drentse Landschap heeft aangegeven hier een groot deel van te zullen afnemen voor het onderhoud van de diverse monumentale objecten die zij inmiddels in beheer hebben.

Tussendoor zullen we de molen ook nog regelmatig laten draaien. Dan is de deur niet altijd open, maar een draaiende molen is gewoon een mooi gezicht.

De momenten waarop we de deuren wel extra open zetten voor het publiek worden altijd op de website in de agenda vermeld.

Bezoekersaantallen en andere cijfers tot nu toe

Zo aan het eind van het seizoen is het goed om eens even naar de cijfertjes te kijken.

In totaal hebben we tot en met 13 oktober 1636 bezoekers geteld.

Daarvan is het aantal gratis bezoekers een schatting (we hebben ze niet altijd kunnen tellen). Dat waren er ongeveer 586.

Verder betalend lossen kaartjes: 734 en in groepsverband 304.

Totaal dus 1624 bezoekers (en de teller is nog niet gestopt).

de teller op de bovenas van molen Woldzigt - Roderwolde Ook nemen we elke keer als de molen heeft gedraaid de stand op van de teller die aan de bovenas is bevestigd. Die houdt de omwentelingen van die as (ook wel de wiekenas genoemd) bij.

Totaal heeft de molen 178.491 omwentelingen gemaakt. Daarvoor zijn 491 uren nodig geweest (inclusief de tijd nodig voor in gereedheid brengen van de molen en voor afzeilen en alles zekeren).

Daarnaast waren we nog zo’n 80 uren in de molen terwijl hij niet draaide (geen of onvoldoende wind).

Wat hebben we allemaal beleefd de afgelopen weken?

Op zondag 18 september ’s middags was de wandelexcursie van het Drentse Landschap door de Zuidermaden en De Kleibosch. 24 deelnemers verzamelden zich voor de molen om onder leiding van Jan Beuving (Roden) en Wil Schröder (Roderwolde) deze wandeling te maken. Het weer zat enorm mee! De wandeling werd afgesloten met een kopje koffie/thee en een plak cake voor de molen.

Op zaterdag 1 oktober werd de traditie van het olieslaan op de eerste zaterdag van de maand voortgezet. Helaas was er onvoldoende wind, waardoor we waren aangewezen op de elektromotor. Die dag kregen we 19 geïnteresseerde bezoekers in de molen.

Op maandag 3 oktober kregen we een groep van 24 volwassenen op bezoek vanuit de St. Michaelschool in Groningen. Dit was een zeer internationaal gezelschap (o.a. Polen, Turken, Spanjaarden, Engelsen). Zij waren de voorboden voor 24 kinderen op de daaropvolgende dinsdag en nog eens 28 op woensdag. Sommigen spraken alleen hun eigen taal. Hen kon niets duidelijk worden gemaakt over de molen. Zij hebben het dus alleen moeten hebben van het kijken.

Op woensdag 12 oktober was er nog een kinderfeestje met koekjesbakken in de molen (zolang het niet te koud is gaat dit nog door) en op 13 oktober een groep van 15 volwassenen van de stafafdeling van het UMCG.

Je ziet het: ook na de seizoensluiting loopt het bezoek van groepen nog wat door.

Koekjes bakken in de molen in 2017

Voor mei/juni volgend jaar staat een hele serie schoolbezoeken met koekjesbakken op het programma voor de molen.

K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur organiseert in opdracht van de gemeente Noordenveld voor bijna alle scholen in de gemeente onder de noemer Cultuurmenu Noordenveld bezoeken aan onze molen.

Van week 19 t/m week 25 dinsdags, woensdags en donderdags zijn steeds leerlingen van groep 5 van al die verschillende scholen bij ons op bezoek. Zij  krijgen een rondleiding met uitleg door de molen en komen koekjes bakken van meel van de molen.

Oproep:

Vind je het leuk om mee te helpen bij het koekjesbakken? Graag vernemen we dit dan van je. Neem s.v.p. contact op met de molenaar. Je kunt dan een keer meedraaien om te zien hoe het hier allemaal in zijn werk gaat en wellicht een volgende keer zelf een meer actieve rol hierbij spelen.

De blauwe wimpel

de wimpel van Gilde Vrijwillige Molenaars in gebruik op Woldzigt - RoderwoldeTijdens alle herstelwerkzaamheden aan de molen is ook een nieuwe vlaggenmast boven aan de molen aan de kap geplaatst. Trots konden we nu de blauwe wimpel daar in de hoogte weer hijsen.

Deze wimpel (van het Gilde van Vrijwillige Molenaars) heeft twee functies:

  1. Het is het teken dat de molen open is voor het publiek;
  2. Voor de molenaar een handig hulpmiddel om te zien waar de wind vandaan komt (zo hoog boven de molen is er bijna heen verstoring door huizen en bomen).

Helaas lukt het nu niet meer om de wimpel te hijsen.

Tijdens het olieslaan op 1 oktober (de molen draaide wel op de wind, maar met onvoldoende kracht voor het olieslaan) was het eind van de wimpel vast gaan zitten rond het duifje achterop de vangstok. Toen ik de vang wilde lichten om de molen te laten draaien voelde ik enige weestand en even later begaf de bovenste ring aan de wimpel het (waarmee hij omhoog gehesen werd).de wimpel zit vast aan de vangstok Olie- en Korenmolen Woldzigt - Roderwolde De vlaggenlijn zat nu met zijn ene uiteinde helemaal tegen de kop van de mast aan en het andere uiteinde zat nog aan de wimpel.

Nu werd het afwachten of de wimpel zich vanzelf zou loswerken van de duif (was een keer eerder in de zomer al wel eens gelukt).

Dat is niet gebeurd. Gelukkig is het me uiteindelijk gelukt om met een lange bamboe stok met daaraan een dwarshoutje bevestigd de wimpel los te krijgen. Het enige probleem nu is, dat het einde van de vlaggenlijn wat tegen de kop van de mast zit niet meer te bereiken is. Ik vrees dat daar de hoogwerker voor nodig is. Voorlopig zal er dus weer geen blauwe wimpel boven de molen wapperen…..

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 5 november 13:30 – 16:30 uur is er weer onze maandelijkse demonstratie olieslaan.
  • Op zaterdag 19november: 13:30 – 16:30 uur is de molen geopend voor publiek (ook voor je lijnolie, hardhoutolie, meel en pannenkoekmix aankopen).
  • Op zaterdag 3 december 13:30 – 16:30 uur ook weer onze maandelijkse demonstratie olieslaan.

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, of een afspraak maken voor een groepsbezoek, neem contact op met de molenaar. Contactgegevens: zie pagina contact

Zie ook deze website.

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin