Van onder de wieken sept 2015

Wat hebben we allemaal beleefd tijdens de zomerperiode

Na een lange tijd van stilte (zomervakantie) nu weer tijd om alles over de afgelopen drie maanden op een rijtje te zetten.

Op 27 juni waren wij een stop plek voor een door de Rabobank Midden Groningen georganiseerde fietstocht voor haar leden. Zo’n 75 fietsers deden de molen aan en kregen uitleg over de molen.

Film Woldzigt

In juni en juli is een studente van het Noorderpoort College (Sascha de Boer) druk geweest met het maken van filmopnames in en rond de molen. Dat heeft een leuk een aantrekkelijk filmpje over de molen opgeleverd. Dit is te bewonderen binnen in de molen op de (nieuwe) televisie.

Nog meer

kilmacolm scouts schotland Levende voor Woldzigt RoderwoldeOp 7 juli waren wij officiële stempelpost voor de Drentse Fiets4Daagse. De deelnemers aan 60-kilometer route uit Norg kwamen bij ons langs voor een stempeltje (zo’n 135 fietsers). De meesten fietsten direct door, maar een enkeling heeft ook een bezoek aan de molen gebracht.

Op 16 juli hadden we een groep Schotse Scouts op bezoek. Als eerbetoon aan de molen vormden zij een levende afbeelding van een molen op het gras.

Op de woensdagen 15 en 22 juli hadden we ’s avonds extra demonstraties olieslaan. Helaas bleken die niet veel extra bezoekers te trekken….

Zomermarkt

De zomermarkt was op zondag 9 augustus, zoals gewoonlijk georganiseerd door de Meulenkaomer. Zowel de markt als de molen mochten zich verheugen op veel gezellig en enthousiast publiek. In de molen registreerden we 107 betalende bezoekers. Voor de mensen uit de schoolkring is de toegang gratis. We hebben niet bijgehouden hoeveel mensen hier gebruik van hebben gemaakt.

Drentse Molendag en Molenfietstocht Noordenveld

Op zaterdag 22 augustus was de Drentse Molendag. Deze dag was er een molenfietstocht van 37 kilometer te fietsen in de gemeente met als stempelplaatsen de molens van Norg, Peize en natuurlijk onze molen Woldzigt. Op elk van de stempelplaatsen was ook de mogelijkheid te starten. In totaal hebben zo’n 75 mensen deelgenomen aan deze fietstocht. Ter verhoging van de feestvreugde werd in Woldzigt regelmatig opgetreden door een enthousiast groepje djembé spelers.

Op 28 augustus heeft de molen weer eens haar rol als officiële trouwlocatie van de gemeente Noordenveld vervuld. Altijd weer mooi om de dankbare en enthousiaste reacties van bruidspaar en belangstellende in ontvangst te nemen.

Culturele Uitdag

djembé spelers voor molen Woldzigt - RoderwoldeOp 6 september was de Culturele Uitdag van de Culturele Driehoek als aftrap van het nieuwe seizoen.

Vanuit de molen deden we mee met een workshop djembé voor de jeugd. Met ondersteuning van een paar volwassenen (allemaal Rowolmers) kon een kort optreden verzorgd worden met het resultaat van de workshop.

Open Monumenten Dagen

Op 12 en 13 september waren de Open Monumenten Dagen (OMD).

Voorafgaand aan deze twee dagen was de Stichting op vrijdagavond gastheer voor de organisaties van de monumenten die deelnamen aan de OMD. Na een spectaculaire afdaling (abseilen) vanaf de stelling door Jochem van Engelenhoven (leerling molenaar uit Norg) werden de gasten welkom geheten door Hans Meijer namens de Stichting. Vervolgens was er een kop koffie met een stuk taart en konden de molen (met heel kort olieslaan) en het graanmuseum worden bezocht. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Tijdens de Open Monumenten Dagen werd de molen op zaterdag bezocht door zo’n 75 belangstellenden en op de zondag door we 225 (het was tegelijk met de Rowolmer fair!).

Bezoekersaantallen en Omwentelingen

Op dit moment staat de teller voor geregistreerde bezoekers (groepen en individueel) op 1463.

De wiekenas heeft vanaf 1 januari t/m zondag 13 september 230.660 omwentelingen gemaakt.

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 19 september is de seizoenssluiting voor zowel de molen als de Meulenkaomer.
  • Op zondag 27 september is de Tocht om de Noord. Een paar duizend wandelaars komt door ons dorp. Thema “geluiden”. Op verzoek van Dorpsbelangen levert de molen een bijdrage door tijdens de doorkomst van de wandelaars continu de geluiden van het olieslaan te laten klinken.

 

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.