Van onder de wieken sept 2016

Wat hebben we allemaal beleefd in de zomermaanden?

Natuurlijk zijn we ook in de zomermaanden gewoon doorgegaan met onze vaste eerste zaterdag van de maand: Demonstratie olieslaan.

Extra avond olieslaan op de woensdagavonden 27 juli en 17 augustus.

Zoals eerder aangegeven zijn we nu zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het terrein voor de molen. Al twee keer, op 18 juni en 5 augustus is een aantal vrijwilligers druk geweest met heg snoeien, graskanten afsteken en ook zo veel mogelijk het onkruid onder de heg verwijderen.
Het gras wordt nu wekelijks gemaaid (in plaats van eens in de twee à drie weken. Dat resulteert in een betere en dichtere zode.

Op 22 juli zouden we voor de molen een stempelpost hebben voor de Drentse fiets4daagse (startplaats Norg).  Dat werd op een laat moment geannuleerd. We hebben dus alleen maar hoeven/kunnen kijken naar de fietsers die voor de molen langs kwamen rijden.

Zomermarkt

zomermarkt 2016 Woldzigt - RoderwoldeOp 14 augustus was de jaarlijkse zomermarkt (organisatie De Meulenkaomer) voor de molen.

Het was weer gezellig druk. Deze dag werd ook de gehele dag olie geslagen en mochten we aan 89 betalende bezoekers uitleg geven over dit unieke proces.

Drentse Molendag

Op 27 augustus was de Drentse Molendag. Ooit in het leven geroepen (altijd de vierde zaterdag van augustus) om molenaars uit andere provincies de gelegenheid te geven een serie molens in Drenthe te bezoeken. Nu meer een extra mogelijkheid om de molens onder de aandacht van het publiek te brengen. Ook deze dag werd weer de hele dag olie geslagen.

Deze dag waren er 20 kaartjes verkocht en een hebben we onbekend aantal gratis bezoekers ontvangen (molenaars van het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben gratis toegang).

Open Monumentendagen 2016

open monumentendagen 2016 Woldzigt RoderwoldeDeze zijn traditie getrouw het tweede weekend van september. Dit jaar dus de 10-de  en de 11-de.
Op zondag was tegelijk de Rowolmer Fair.

Dit zijn de enige twee dagen waarop de toegang tot ons Rijksmonument gratis is. We hebben zo goed mogelijk bijgehouden hoeveel mensen een bezoek hebben gebracht aan de molen: Op zaterdag waren dat er 99 en op zondag 236!

Voor de olieslagers altijd leuk om veel belangstellenden uitleg te geven over dit ambachtelijke proces.

Het was prachtig (heet!) weer. Helaas liet de wind het een beetje afweten. De wieken draaiden wel (op zondag een heel klein beetje), maar dat gaf onvoldoende kracht. De elektromotor heeft beide dagen dan ook weer goede diensten geleverd.

Op zondag brak een van de aandrijfriemen. De reparatie duurde ongeveer een uur. Dat betekende dus dat er toen ook geen olie werd geslagen. De vrijwilligers hebben dat opgelost door de bezoekers uitgebreid uitleg te geven over het proces en ze ook even bij de kantstenen toe te laten (uitgesloten wanneer alles staat te draaien).

Einde zomerseizoen 2016

Op 17 september is de seizoensluiting van molen en Meulenkaomer. Diezelfde avond heeft Woldzigt zijn jaarlijkse en vrijwilligersavond (met barbecue).

Wandeling Drentse Landschap

Op zondag 18 september organiseert het Drentse Landschap een wandeling over de Zuidermaden en De Kleibosch onder leiding van Wil Schröder en Jan Beuving (ui Roden).

Start- en eindpunt van deze wandeling is de molen (ook al zijn we al gesloten).

Groepenbezoek

Wilt u met een groep een bezoek aan de molen brengen, dan is daarover in het algemeen ook buiten het seizoen een afspraak te maken!

Onderhoud hagen en graskanten

We hebben contact gehad met Zorgboerderij Achtersewold te Peize (Albert Boelens).

Voor zijn pupillen is het een welkome afwisseling om eens ergens anders aan de slag te gaan. Elke 14 dagen komen ze ons een deel van het werk aan onderhoud van het terrein voor de molen uit handen nemen. De heg wordt bijgehouden; het onkruid onder de heg wordt gewied; de graskanten worden afgestoken en zo nog wat voorkomende werkzaamheden.

We zijn hier fantastisch mee geholpen en zo zijn twee partijen tevreden met deze afspraak.

Nieuw product? Lacq Natuleum

Tijdens de avondsessie olieslaan was er tegelijkertijd een overleg met Jermo Tappel van Het Drentse Landschap, Niels Scherrenberg van Vliegenthart (natuurlijke houtveredelingsmiddelen onder het merk Lacq) en een aantal mensen van Stichting Olie- en Korenmolen Woldzigt. Gesproken werd over de mogelijkheid een hoeveelheid “Natuleum” te produceren van de lijnolie van Woldzigt.

Vliegenthart heeft 155 liter van onze olie nodig om daar 200 liter van dit product mee te maken. Het Drentse Landschap toonde zich zeer geïnteresseerd als op deze manier een product kan worden gemaakt waar uitsluitend Woldzigt lijnolie in is verwerkt (de overige 45 liter betreft de toevoegingen die nodig zijn om er de natuleum van te maken).

Besloten is om hier mee aan de slag te gaan. Inmiddels hebben we 8 lege 20 liter blikken ontvangen om de olie in op te slaan en zodra we de benodigde voorraad hebben, naar Vliegenthart te brengen.

Lacq Natuleum is een ambachtelijk gestookt product dat bestaat uit natuurlijke wassen, harsen en oliën voor een sublieme bescherming van uw buitenhout.

Het blijft lange tijd flexibel, penetreert zeer goed in de meeste houtsoorten en heeft een uitstekend vochtwerend vermogen. Het heeft een natuurlijke diep bruin /zwarte kleur. Doordat Natuleum geen vluchtige oplosmiddelen bevat, vindt er geen verlies door verdamping plaats en blijft er na verwerking 100 % materiaal op het hout achter.

Naar verwachting wordt het geleverd in blikken van 2,5 liter (verkoopprijs € 50,28).

Natuleum is een vervanger voor Carboleum of teer. Door de samenstelling is het echter niet schadelijk voor mens en milieu. Het kan over de oude Carboleum of teer laag heen worden gesmeerd.

Natuleum droogt erg langzaam zodat het diep in het hout kan trekken voor optimale bescherming. Houd rekening met een droogtijd van 2 dagen. Overschilderbaar na volledige droging.

Een liter Natuleum is goed voor ongeveer 6m2.

Activiteiten de komende tijd

  • Op zaterdag 1 oktober 13:30 – 16:30 uur is er weer onze maandelijkse demonstratie olieslaan.
  • Op woensdag 12 oktober: 13:30 – 16:30 uur is de molen geopend voor publiek (ook voor je lijnolie, hardhoutolie, meel en pannenkoekmix aankopen).
  • Op zaterdag 5 november 13:30 – 16:30 uur ook weer onze maandelijkse demonstratie olieslaan.

Wil je tussendoor producten van de molen afnemen, bel of mail even naar de molenaar.
Contactgegevens: zie pagina contact

Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin